czwartek, 21 maja 2015

Muszle faszerowane wołowiną, ricottą i mozzarellą

 

Zapraszam na pyszny obiad z makaronem w roli głównej.
Jakiś czas temu kupiłam muszle makaronowe wyrabiane z twardej pszennej mąki durum.
Makaron ten powstał w specjalnych formach z brązu. 
Muszle nadziałam mieloną wołowiną, którą dodatkowo wzbogaciłam o ricottę i mozzarellę - dzięki czemu farsz stał się bardziej delikatny i kremowy. 
Do tego pyszny pomidorowy sos z siekanych pomidorów,  doprawiony sporą ilością czosnku i świeżą bazylią. 
Danie wyszło przepyszne,  mówię Wam, palce lizać! 

Składniki:
  • 300 g makaronu conchiglioni (muszle) 
  • ok. 100 g tartej mozzarelli
  • kilka listków świeżej bazylii 
farsz:
  • 500 g mielonej wołowiny 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 200 g ricotty
  • ok. 30-40 g tartej mozzarelli
  • 6 suszonych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka oliwy
sos:
  • 2 puszki siekanych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • cukier
  • tabasco
  • 2 łyżki oliwy 

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku.
Odcedzamy,  przelewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy. 
Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy posiekany czosnek i wołowinę, cały czas mieszamy i rozdrabniamy, aby otrzymać z mięsa jakby kruszonkę.
Dodajemy suszone zioła,  ricottę,  tartą mozzarellę,  posiekane suszone pomidory i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Lekko studzimy,  a następnie dodajemy posiekane listki bazylii.  
Do rondla wlewamy oliwę i szklimy posiekaną cebulę,  a następnie dodajemy posiekany czosnek.
Wlewamy siekane pomidory,  dodajemy zioła prowansalskie,  łyżeczkę cukru, nieco soli i pieprzu. 
Dusimy na wolnym ogniu bez przykrywki około 20 minut.
Dodajemy kilka kropli sosu tabasco, około 1/3 łyżeczki (mniej lub więcej - ilość wg uznania). 
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Dorzucamy posiekane listki bazylii, mieszamy. 
Na dno żaroodpornej formy do zapiekania wlewamy sos pomidorowy. 
Muszle makaronowe nadziewamy łyżką farszu mięsnego i układamy na sosie. 
Posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 
Zapiekamy przez około 10 minut w temperaturze 180°C, aż ser się rozpuści. 
Podajemy od razu po zapieczeniu przybrane świeżą bazylią. 
Smacznego! 








2 komentarze:

  1. Moniko, pyszny obiad, a do tego wygląda bardzo apetycznie :). Akurat dziś, robiąc zakupy, zauważyłam takie makaronowe muszle. I już wiem, że kiedyś zrobię takie pyszności :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. An etko, faktycznie danie jest bardzo smaczne, polecam wypróbować, moi domownicy zjedli ze smakiem.
      Ja swoje muszle kupowałam w znanej sieciówce, w Biedronce ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...