czwartek, 14 maja 2015

Dip pomidorowy


Dzisiaj zapraszam na smaczny dodatek do warzyw,  mięs czy sałatek.
W takim dipie można zamaczać kawałki świeżych warzyw,  np. marchewek, ogórka,  rzodkiewki, kalafiora,  brokuła czy szparagów.
Można podać także z gotowanymi, uparowanymi czy grillowanymi warzywami,  grillowanymi mięsami czy ugrillowanym/opieczonym pieczywem.
Fajnie pasuje także jako sos do sałatek - podobny dip podałam do sałatki greckiej z grillowaną sałatą rzymską.

Składniki:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 6 suszonych pomidorów w oleju 
  • 1 łyżeczka kaparów 
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku 
  • 1 łyżka oleju spod suszonych pomidorów 
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • sól morska 
  • pieprz czarny świeżo mielony 

Sposób przygotowania:
Jogurt,  pomidory,  kapary,  czosnek, miód,  olej,  sok z cytryny i musztardę blendujemy na gładką masę (1-2 pomidory odkładam i siekam). 
Dodajemy posiekany szczypiorek i jeśli macie ochotę 1-2 posiekane drobno pomidory,  które odkładamy przed zmiksowaniem. 
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Schładzamy,  aby smaki się przegryzły i podajemy. 
Smacznego! 


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...