niedziela, 17 maja 2015

Ciastka owsiane z marchewką


Zapraszam na ciacha kruche,  smaczne i w zdrowszej wersji. 
Mąkę zwykłą zamieniamy na pełnoziarnistą, biały cukier trzcinowym lub ksylitolem, dorzucamy płatki owsiane i dodajemy marchewkę. 
Można użyć świeżej marchewki,  startej i odciśniętej lub jeśli akurat sokowaliście marchewkę w sokowirówce to można użyć produktu ubocznego po wciśnięciu soku,  suchych wiórków,  tzw. wytłoczyn. 
Dla oszczędnych,  gospodarnych osób będzie to doskonały sposób na wykorzystanie wszystkiego do końca w kuchni i przetworzenie na coś smacznego. 
Po upieczeniu mamy naprawdę pyszne ciastka. 
Częścią ciastek obdarowałam rodziców podczas wczorajszej wizyty - bardzo smakowały, i o dziwo także mojemu tacie,  który nieco uprzedzony jest do takich wypieków. 
Mój brat także był miłe zaskoczony smakiem ciach. 
Wielkimi wielbicielami tych ciastek są także mój syn i mąż,  nad ostatnim trwała wielka debata, który z nich ma zjeść. 

Składniki:
  • 1 czubata szkl. mąki pszennej (może być także pszenna orkiszowa lub pełnoziarnista) 
  • 120 g zimnego masła
  • 1/3-1/2  szkl. cukru trzcinowego (brzozowego lub zwykłego) 
  • 1/2 szkl. płatków owsianych 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100 g obranej marchewki 

Sposób przygotowania:
Marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach taki,  odciskamy z soku.
Można użyć także wytłoczyn po sokowaniu marchewki.
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i płatki owsiane, mieszamy.
Dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i odciśniętą marchewkę.
Szybko zagniatamy składniki ciasta.
Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie na grubość około 3 mm.
Radełkiem do ciasta wykrawamy prostokąty, układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 12-15 minut w temperaturze 180°C do lekkiego zarumienienia.
Studzimy na kratce.
Smacznego! 




3 komentarze:

  1. Już wiem, że te ciastka są pyszne :). Ostatnio, mimo ogromu przepisów, już 3 razy z rzędu piekłam bułki z dodatkiem startej marchewki i płatków owsianych. Są wilgotne, a ich lekko pomarańczowy kolor bardzo zachęca do jedzenia. Pychotka :) ! Zatem zabieram przepis i życzę Ci miłej niedzieli Moniko :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję An etko za miły komentarz :)
      W zasadzie marchewka jest bardzo wdzięcznym warzywem i wiele daje kulinarnych możliwości :)
      Bułeczki też muszę upiec!
      Wszystkiego dobrego An etko!

      Usuń
  2. Już się kiedyś za nie zabierałam,muszę w końcu upiec:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...