wtorek, 14 kwietnia 2015

Zupa ogórkowa z pesto bazyliowym


Uwielbiam zupę ogórkową od najmłodszych lat, przygotowuję ją w różnych konfiguracjach smakowych, ugotowaną na kurczaku, na żeberkach, z serkiem topionym, na wywarze warzywnym czy jak dzisiaj właśnie z pesto.
Ilośc pesto dostosujcie do własnego smaku, ja lubię, więc dodaję jeszcze dodatkowo łyżeczkę do porcji zupy na talerzu.

Składniki:
  • 6 skrzydełek drobiowych
  • 2 marchewski
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 6 ogórków kiszonych
  • 6 ziemniaków
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2-3 łyżki pesto bazyliowego - przepis na domowe pesto podawałam tutaj 
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Do garnka przekładamy umyte skrzydełka, wlewamy około 2 litrów wody i stawiamy na gaz.
Gdy się zagotuje, zdejmujemy łyżką cedzakową powstałą szumowinę, zmniejszamy grzanie.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na dużych oczkach tarki jarzyny oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listki laurowe.
Gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy jarzyny i ziemniaki są już miękkie dodajemy starte ogórki kiszone, gotujemy około 10 minut.
Śmietanę mieszamy z łyżką mąki i szczyptą soli, zahartowujemy gorącym wywarem i wlewamy do garnka z zupą, zagotowujemy.
Wyłączamy gotowanie i dodajemy pesto.
Można także dodać po łyżeczce pesto do każdej porcji zupy na talerzu.
Posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Z pesto nie jadłąm,choć ogórkowa też należy do moich ulubionych z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...