czwartek, 30 kwietnia 2015

Steki grillowane z sezonowanej wołowiny w glazurze miodowo – teriyaki













Sezon grillowy już powoli rusza. 
Niedługo rozpalimy grille do czerwoności i będziemy smażyć wszytko to,  co się da. 
Niestety,  jeśli wierzyć prognozom pogody, pierwszy majówkowy weekend zapowiada się deszczowy i w takim przypadku pozostaje nam w najgorszym wypadku patelnia grillowa. 
Przygotujcie dla siebie i znajomych grillowane steki w domowym zaciszu lub w ogrodzie,  na grillu lub na patelni grillowej. 

Składniki:
  • 4 steki z sezonowanej wołowiny o grubości ok.  2,5 - 3 cm (po ok. 250-300 g każdy)
  • 300 ml sosu teriyaki 
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki drobno posiekanego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki ziaren sezamu
  • gruby szczypior
  • sól
  • pieprz
dodatkowo:
  • groszek cukrowy
  • dziki ryż

Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy sos teriyaki, dodajemy drobno posiekany imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej sezamowy.
Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 
Gotujemy na wolnym ogniu, redukując objetość płynu o około połowę.
Dodajemy miód i gotujemy do momentu uzyskania gęstej, zawiesistej emulsji. Grill dobrze rozgrzewamy na sucho, patelnia grillowa powinna się dymić.
Mięso układamy na grillu i smażymy.
Po 2 minutach przewracamy na drugą stronę.
Stronę już ugrillowaną smarujemy marynatą, po 2 minutach stek przewracamy na stronę wcześniej już ugrillowaną i grillujemy ją z marynatą ok. 1 minuty.
Smarujemy marynatą drugą stronę steka i grillujemy ok. 1 minuty.
Po tym czasie przekładamy steka na ok. 3-5 minut na folię aluminiową i przykrywamy go do tzw. odpoczynku.
Stek przygotowany według podanego czasu powinien być stekiem medium.
Przy steku medium rare należy skrócić łączny czas grillowania do ok. 4 minut.
Dla steków bardziej wysmażonych należy wydłużyć czas grillowania o 2-4 minuty.

W rondlu zagotowujemy wodę, solimy.
Do wrzątku wrzucamy groszek cukrowy na ok. 2 minuty.
Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
Zblanszowany groszek przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, skrapiamy sokiem z cytryny, lekko solimy.
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć.
Szczypiorek drobno kroimy.
Steki podajemy w całości lub pokrojone w paski (wtedy stekiem możemy uraczyć większą ilość osób - ok. 10). 
Posypujemy  uprażonym sezamem i szczypiorkiem w towarzystwie dzikiego ryżu i groszku cukrowego.
Smacznego!















Źródło przepisu - Akademia Smaku.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...