czwartek, 2 kwietnia 2015

Sos chrzanowy


Na wielkanocnych stołach na pewno nie zabraknie jajek, białej kiełbasy, pieczonych mięs czy wędlin.
Do tego typu dań świetnie pasuje i jest wspaniałym dodatkiem sos chrzanowy na zimno, który w bardzo prosty i szybciutki sposób można samemu przygotować w domu, zamiast kupować gotowy, lecz nafaszerowany chemią sos.
Swój sos przygotowuję na bazie domowego majonezu ze świeżego żółtka, odrobiny musztardy i oleju rzepakowego lub z pestek winogron, ale Wy możecie użyć takiego kupnego ze słoika i będzie równie smaczny, choć nie tak dobry jak przygotowany samodzielnie od podstaw.

Składniki:
  • 3 łyżki majonezu - przepis podawalam tutaj
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżki chrzanu tartego - przepis tutaj

Sposób przygotowania:
Do miseczki przekładamy majonez, śmietanę i chrzan (ilośc dajemy wg uznania i ostrości chrzanu, jeśli lubicie łagodniejsze sosy dodajcie mniej i odwrotnie), całość ucieramy do uzyskania gładkiego sosu.
Podajemy.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...