poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Roladki z grillowanego bakłażana z jagnięciną, serkiem kozim i świeżą miętą podane z sosem miętowym







Zapraszam na pyszne roladki z bakłażana w greckim stylu, które miałam przyjemność przygotować podczas warsztatów Akademii Smaku Bosch.
Roladki faszerowane mieloną jagnięciną, serkiem kozim i świeżą miętą, podane w towarzystwie sosu miętowego smakują wyśmienicie.
Warto je przygotować.
Podaję Wam wersję ze zmniejszoną ilością składników, bo podczas warsztatów przygotowaliśmy ich naprawdę pokaźną ilość.
Danie idealne na majówki, na spotkania towarzyskie, w domu czy przy grillu, na ciepłe wiosenne i letnie dni, kiedy mamy ochotę zjeść coś bardziej lekkiego, smacznego i niebanalnego.

Składniki:
  • 3 bakłażany
  • 1/2 kg mielonej jagnięciny
  • 2 serki kozie naturalne (miękkie)
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki sosu Tabasco
  • pół garści listków świeżej mięty
  • sól
sos miętowy:
  • 1 duży kubek jogurtu greckiego
  • 1 garść świeżej mięty
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na plastry, grubości około 0,7 cm, solimy i odstawiamy.
Po około 10 minutach opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami.
Osuszone plastry bakłażana nacieramy oliwą i delikatnie posypujemy solą.
Na mocno rozgrzanym grillu układamy plastry bakłażana i grillujemy po około 2-3 minuty z każdej strony.
Plastry odstawiamy.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy nieco oliwy i posiekany czosnek, jagnięcinę, wlewamy sos sojowy i Tabasco.
Całość przesmażamy do lekkiego zarumienienia mięsa i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Listki mięty kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do lekko przestudzonego mięsa.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C z termoobiegiem.
Na każdy ugrillowany plaster bakłażana nakładamy około 1 łyżki serka koziego,  który rozsmarowujemy oraz rozkładamy farsz mięsny, około 1-2 łyżek i zwijamy całość w roladkę, spinamy wykałaczką, aby zabezpieczyć przez rozwinięciem.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.
Zapiekamy przez około 12-15 minut.

Przygotowujemy sos miętowy: w blenderze miksujemy miętę z 2 łyżkami wody.
Zmiksowaną miętę łączymy z jogurtem greckim i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy całość łyżką.
Podajemy z roladkami z bakłażana i dekorujemy listkiem mięty.
Smacznego!











Źródło przepisu - Akademia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...