czwartek, 16 kwietnia 2015

Pizza wiejska


Wydawałoby się, że przygotowanie domowej pizzy jest pracochłonne, nic bardziej mylnego.
Wystarczy szybko zagnieść składniki na ciasto i odstawić - pizza sama urośnie.
Sos pomidorowy sam się robi - przeważnie przygotowuję go w wersji "na zimno", wystarczy wymieszać ze sobą składniki, ale czasami, gdy chcę aby sos był bardziej aromatyczny to po prostu go podgrzewam.
Dzieci z chęcią pomogą przygotować z ciasta spody na pizze i pewnie z chęcią posmarują sosem i obłożą ulubionymi dodatkami. 
Wstawiamy do piekarnika i w sumie wystarczy odczekać kilka chwil - bo przecież także sama się piecze - i wyjąć pięknie pachnącą i chrupiącą pizze. 
Myślę, że tymi argumentami przekonałam Was do przygotowania samemu w domowym zaciszu pizzy.
Dzisiejsza wersja w wiejskim stylu z cebulą i boczkiem - pycha!

Składniki:

ciasto na pizzę:
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju,  np.  z pestek winogron 
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ok. 250-270 ml ciepłej wody
sos pomidorowy:
  • 3/4 szkl. przecieru pomidorowego z kartonika (passaty)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego 
dodatki:
  • 2 małe cebule + 1 łyżka oleju do przesmażenia
  • ok. 200 g boczku wędzonego
  • 100 g sera typu greckiego, bałkańskiego lub fety
  • zioła prowansalskie
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy przecier pomidorowy,  dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, cukier,  sól i pieprz. 
Całość podgrzewamy przez około 10 minut,  aż zioła oddadzą swój aromat.
Odstawiamy do wystudzenia.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju.

Drożdże rozkruszamy do miseczki,  dodajemy cukier i około 1/2 szkl. ciepłej wody oraz 1 łyżkę mąki pszennej,  mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 10 minut,  żeby drożdże zaczęły pracować.  
Mąkę przesiewamy do dużej miski (najlepiej drewnianej), dodajemy sól, gałkę muszkatołową i zioła prowansalskie, mieszamy.
Na środku mąki robimy głębienie i wlewamy drożdże, olej i resztę wody.
Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto formujemy w kulę, posypujemy mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut aż podwoi swoją objętość.
Ciasto dzielimy na porcje (można zrobić jedną wielką pizzę, 2 średnie, 3 mniejsze lub 4 malutkie) i formujemy spody pizzy.
Smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy zeszkloną cebulą, boczkiem pokrojonym w cienkie plastry i posypujemy ziołami.
Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200°C, aż boczek się zarumieni.
Na około 3-5 minut przed końcem pieczenia posypujemy pokruszonym serem i zapiekamy aż lekko się zapiecze.
Po upieczeniu posypujemy listkami bazylii i podajemy.
Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Patrząc na to zdjęcie mam wielką ochotę na pizzę . Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :)
      W takim razie nie pozostaje Ci nic innego jak upiec, np. na weekend :)

      Usuń
  2. nie ma jak domowa, najlepsza z najlepszych składników i najlepszym farszem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No niby pizza robi się sama,jednak mnie ciężko się za to zabrać dlatego u mnie nie jest ona aż tak często.Ale smaki Twojej napewno by nam wszystkim odpowiadały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia wprawy i organizacji, każda następna pizza wychodzi coraz szybciej, więc chyba trzeba częściej piec :)

      Usuń
  4. fajna ta pizza, mam ochotę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy można użyć drożdży instant?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogą być, ale nie jestem ich zwolenniczką, ze świeżych wychodzi lepsze ciasto, ale oczywiście możesz jak najbardziej użyć, tylko był spójrz na opakowanie jaką ilość użyć na 500 g mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba jutro zrobimy ta oto pizzę 😄😉😉😉

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...