piątek, 3 kwietnia 2015

Jajka faszerowane pieczarkami


Kolejna propozycja na wielkanocną przystawkę - jajka faszerowane pieczarkami.
Bardzo prosto, szybko i smacznie.
Idealne na wielkanocny stół, śniadanie czy imprezę typu imieniny, Sylwester czy innego typu domówki.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 200 g pieczarek
  • 1 malutka cebula
  • 2-3 czubate łyżeczki majonezu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego
  • szczypta suszonego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju, np. z pestek winogron

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo - około 10 minut od zagotowania się wody, studzimy, obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka.
Cebulę i pieczarki bardzo drobno siekamy.
Na lekko rozgrzanej patelni szklimy cebulę na maśle z dodatkiem oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki i całość przesmażamy, aż pieczarki stracą jędrność.
Przyprawiamy szczyptą tymianku, soli i pieprzu, odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka rozcieramy z majonezem, dodajemy wystudzone pieczarki z cebulą oraz posiekane zioła.
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Białka jajek faszerujemy farszem i przybieramy natką pietruszki lub koperkiem.
Podajemy.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. wyglądają cudownie, czy końcówkę do dekoracji miałaś dużą ? bo czasem jak robię to mam problem z wyciśnięciem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo :)
    Użyłam tej dużej, najszerszej końcówki w kształcie korony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają wspaniale , jutro zabieram się za zrobienie takich samych

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...