czwartek, 19 marca 2015

Surówka z białej rzepy z paluszkami surimi


Surówki u mnie powstają zazwyczaj z tego, co aktualnie znajdę w lodówce czy szafkach.
Moim zdaniem to fajny sposób, bo wtedy myślimy abstrakcyjnie i powstają naprawdę świetne połączenia smakowe.
Tak powstała dzisiejsza propozycja surówki, która będzie nie tylko super dodatkiem do obiadu, ale taką którą można zabrać w słoiku na lunch do pracy czy piknik.
Spróbujcie - warto!

Składniki:
  • 500 g białej rzepy - ok. 3 duże szt.
  • 1 marchewka
  • 125 g paluszków surimi
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Rzepę i marchewkę obieramy i myjemy, ścieramy na dużych oczkach tarki.
Dodajemy kukurydzę, natkę pietruszki, szczypiorek, majonez, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pokrojone paluszki surimi.
Całość delikatnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...