środa, 11 marca 2015

Sernik waniliowy na spodzie


Zapraszam Was na pyszny, delikatny, puszysty i wilgotny sernik na spodzie z ciasta kruchego.
Sernik wg tego przepisu przygotowuje moja teściowa na wszelkiego rodzaju domowe imprezy, typu święta czy imieniny.
Pyszny - polecam!

Składniki:

spód:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3 żółtka 
  • 125 g margaryny (1/2 kostki)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy lub 3-4 łyżeczki domowego - jak samemu zrobić podawałam tutaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 żółtek
  • 2 cukry waniliowe lub 6-7 łyżeczek domowego 
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru 
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 9 białek 

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, margarynę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy.
Ciasto schładzamy przez około 30 minut w lodówce.
Po schłodzeniu ciasto wykładamy na spód blachy do pieczenia (wym. 24x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowujemy masę serową: żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
Dodajemy budyń (suchy proszek), ser, olej oraz mleko i mieszamy dokładnie.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodajemy do masy serowej i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy.
Masę wylewamy na spód z ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C.
Pieczemy przez około 70 minut aż wierzch zacznie pękać.
Całkowicie wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą czekoladową (przepis).
Smacznego!






11 komentarzy:

  1. czasami wlasnie to mi sie marzy, klasyczny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się -czasami klasyka smaczniejsza od kuchni modernistycznej :)

      Usuń
  2. uwielbiam serniki, az zgłodniałam :) pozdr :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja także uwielbiam i nigdy nie potrafię sobie odmówić choć kawałeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam☺

    A jaki ser z wiaderka Pani kupuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      może to być, np. ser Delfiko :)

      Usuń
  5. Witam,
    na jakiej funkcji piekarnika powinno się piec ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy z funkcją góra-dół, góra-dół +wentylator lub z termoobiegiem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...