środa, 25 marca 2015

Schab pieczony w musztardzie i piwie


Mięso pieczone zawsze pojawia się na świątecznym stole.
Tak upieczony schab jest idealny do podania na obiad, pokrojony w grube plastry w towarzystwie ziemniaków i surówki i oczywiście z dodatkiem sosu pieczeniowego.
Sprawdzi się także jako zimna przystawka czy domowa wędlina do kanapek.

Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki musztardy francuskiej - z całymi ziarenkami gorczycy
  • 200 ml piwa ciemnego

Sposób przygotowania:
Schab myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Mięso nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Smarujemy dokładnie musztardą z każdej strony.
Odstawiamy do lodówki do zamarynowania na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy piwem, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C, co jakiś czas podlewając mięso piwem.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy przez około 20 minut aż mięso ładnie się zarumieni.
Po upieczeniu mięsu pozwalamy odpocząć przez około 10 minut, aby zachowało soki i dopiero po tym czasie kroimy.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne mięsko, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi też bardzo się podoba, muszę spróbować Twojej wersji, gdyż u mnie ostatnio cały czas króluje schab pieczony w mleku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro lubicie pieczony schabik, to na pewno Wam zasmakuje :)

      Usuń
  3. wygląda bardzo smacznie! może wykorzystam przepis i zrobię schabik :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...