piątek, 27 marca 2015

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym


Dzisiaj propozycja na faszerowane pieczarki, które mogą być alternatywą na danie obiadowe w towarzystwie np. surówki i kaszy, ziemniaków, ryżu czy pieczywa, ale może być też propozycją na ciepłą przystawkę, którą można podać na przyjęciu świątecznym czy spotkaniu towarzyskim.

Składniki:
  • 12-15 dużych pieczarek
  • 250 g mięsa mielonego - użyłam z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka masła
  • około 100 g żółtego sera

Sposób przygotowania:
Pieczarki oczyszczamy, delikatnie opłukujemy pod bieżącą wodą (nie moczymy, bo pieczarki bardzo chłoną wodę i będą wodniste i bez smaku). 
Odcinamy nóżki, które drobno siekamy.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju z dodatkiem masła.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane nóżki pieczarek i smażymy aż zmniejszą objętość, studzimy.
Do mięsa mielonego dodajemy ostudzone przesmażone nóżki pieczarek z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki zioła i przyprawy.
Dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
Kapelusze pieczarek faszerujemy masą mięsną.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 180°C.
Posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze przez kilka minut aż ser się rozpuści i lekko zapiecze.
Podajemy od razu po upieczeniu.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Witaj Moniko,

    jak zwykle ciekawy przepis.
    Sam na przyjęcia przygotowywałem zawsze pieczarki faszerowane różnymi serami żółtymi i posypane różnego rodzaju przyprawami. Zawsze warto eksperymentować.
    Przyznam, że o mięsie mielonym nie pomyślałem wcześniej, więc następnym razem wypróbuję twoją wersję.


    Jedna malutka uwaga dotycząca newslettera. Prosiłbym o zmianę koloru (na ciemniejszy) czcionki tekstu, który znajduje się tuż pod fotografiami w mailach. Niestety żółty kolor niewidoczny jest u kogoś kto używa białego tła.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,
      odnośnie newslettera to nie mam wpływu na widoczność i kolor czcionki, pojawia się taki kolor, jak na blogu, a blog jest w ciemnej kolorystyce, mogę jedynie albo dać ciemniejszy albo pisać białą czcionką, a wtedy na @ będzie w kolorze czarnym tekst :)

      Wszelkie uwagi mile widziane, dziękuję za zwrócenie uwagi, choć z ciekawości zajrzałam do newslettera koleżanki i ten tekst pod zdjęciem w żółtym kolorze jest widoczny, ale czego nie robi się dla swoich czytelników :)

      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Witaj,

      być może wszystko zależy od kontrastu ustawionego w monitorze. Nie ukrywam, że mam ustawiony wysoki poziom. :)
      Daję więc dla podglądu zrzut ekranu. :)
      http://img.ledsplej.net/greenshot.002490.png

      A wracając do przepisu to skorzystałem z niego wczoraj i zarówno ja osobiście jak i moi goście byli bardzo zadowoleni.

      Dziękuję i czekam na więcej. ;-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...