piątek, 13 marca 2015

Naleśniki z serem






Dzisiaj przepis na klasyczne naleśniki z nadzieniem z twarogu (białego sera) z dodatkiem wanilii. 
Naleśniki takie podawało się w moim rodzinnym domu - robiła je tak moja prababcia, babcia i moja mama, ja także takie robię.
Prosta, przepyszna klasyka.

Składniki:

ciasto naleśnikowe:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka 
  • 1 szkl. wody 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli 
 nadzienie:
  • ok. 400 g twarogu półtłustego
  • 1 surowe żółtko
  • 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
  • 2-3 łyżki cukru lub cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy lub 2-3 łyżeczki domowego (przepis) lub ziarenka z połowy laski wanilii 
 
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski. 
Dodajemy mleko, wodę, jajka oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką.
Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie, bez grudek.
Ciasto odstawiamy na pół godziny. 
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i delikatnie spryskujemy olejem lub smarujemy skórką słoniny.
Ciasto nabieramy łyżką wazową i nalewamy na gorącą patelnię.
Jeśli naleje nam się za dużo ciasta zlewamy go z powrotem do miski.
Smażymy z obu stron. 
Po usmażeniu układamy jeden na drugim i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą, aby nie obsychały.

Przygotowujemy nadzienie: twaróg rozgrabniamy widelcem, dodajemy żółtko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i rozcieramy.
Nadzienie można zmiksować, np. w malakserze, uzyskując delikatnie gładkie nadzienie.

Każdy naleśnik smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy.
Podajemy.
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Wyglądają genialnie! Nigdy nie udało mi się jeszcze tak ładnie uchwycić naleśników na zdjęciach

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie to wygląda, mnie naleśniki niestety nie wychodzą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież nie ma nic prostszego jak naleśniki - co może w nich nie wyjść?

      Usuń
  3. genialne a jakie proste :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, zawsze się takimi wręcz nieprzyzwoicie objem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam to uczucie, ciężko się od nich oderwać ☺

      Usuń
  5. Bardzo lubię naleśniki z serem,takie właśnie w moim rodzinnym domu jadało się najczęściej i najchętniej,złożone w chusteczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, my także często składaliśmy w chusteczkę lub złożone w kopertę, ewentualnie zrolowane i odsmażone na maśle - pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...