piątek, 13 marca 2015

Naleśniki z serem






Dzisiaj przepis na klasyczne naleśniki z nadzieniem z twarogu (białego sera) z dodatkiem wanilii. 
Naleśniki takie podawało się w moim rodzinnym domu - robiła je tak moja prababcia, babcia i moja mama, ja także takie robię.
Prosta, przepyszna klasyka.

Składniki:

ciasto naleśnikowe:
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. mleka 
  • 1 szkl. wody 
  • 2 jajka 
  • szczypta soli 
 nadzienie:
  • ok. 400 g twarogu półtłustego
  • 1 surowe żółtko
  • 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
  • 2-3 łyżki cukru lub cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy lub 2-3 łyżeczki domowego (przepis) lub ziarenka z połowy laski wanilii 
 
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski. 
Dodajemy mleko, wodę, jajka oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką.
Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie, bez grudek.
Ciasto odstawiamy na pół godziny. 
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i delikatnie spryskujemy olejem lub smarujemy skórką słoniny.
Ciasto nabieramy łyżką wazową i nalewamy na gorącą patelnię.
Jeśli naleje nam się za dużo ciasta zlewamy go z powrotem do miski.
Smażymy z obu stron. 
Po usmażeniu układamy jeden na drugim i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą, aby nie obsychały.

Przygotowujemy nadzienie: twaróg rozgrabniamy widelcem, dodajemy żółtko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i rozcieramy.
Nadzienie można zmiksować, np. w malakserze, uzyskując delikatnie gładkie nadzienie.

Każdy naleśnik smarujemy nadzieniem serowym i zwijamy.
Podajemy.
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Wyglądają genialnie! Nigdy nie udało mi się jeszcze tak ładnie uchwycić naleśników na zdjęciach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za bardzo miły komentarz ☺

      Usuń
  2. pięknie to wygląda, mnie naleśniki niestety nie wychodzą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież nie ma nic prostszego jak naleśniki - co może w nich nie wyjść?

      Usuń
  3. genialne a jakie proste :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, zawsze się takimi wręcz nieprzyzwoicie objem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam to uczucie, ciężko się od nich oderwać ☺

      Usuń
  5. Bardzo lubię naleśniki z serem,takie właśnie w moim rodzinnym domu jadało się najczęściej i najchętniej,złożone w chusteczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, my także często składaliśmy w chusteczkę lub złożone w kopertę, ewentualnie zrolowane i odsmażone na maśle - pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...