poniedziałek, 16 marca 2015

Mini zapiekanki z mięsa mielonego z trzema serami


Dzisiaj propozycja na inny sposób podania mięsa mielonego niż tylko kotlety mielone, które może już się Wam znudziły i przejadły.
Mięso mielone doprawiłam ziołami i aromatycznymi przyprawami oraz dodatkowo koncentratem pomidorowym, czosnkiem i cebulą.
Ułożyłam warstwowo w kokilkach, przekładając każdą warstwę innym gatunkiem sera.
Zapiekanki nie tylko pysznie smakują, ale też ładnie się prezentują, więc z powodzeniem możecie podać je niespodziewanym gościom, bo danie przygotowuje się w 5 minut plus zapiekanie około 25 minut.

Składniki:
  • ok. 650 g mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 kulka mozzarelli
  • starty żółty ser
  • ser brie lub camembert
  • opcjonalnie ser z niebieską pleśnią
  • olej do smarowania kokilek
  • nieco tartej bułki do obsypania kokilek 

Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodajemy startą cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat i przyprawy.
Dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
Kokilki delikatnie smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą.
Na dno kokilek wykładamy warstwę mięsa, na to ser brie (camembert) i jeśli lubicie nieco sera z niebieską pleśnią, wykładamy kolejną warstwę mięsa, starty żółty ser i następną warstwę mięsa. Każdą warstwę mięsa dokładnie dociskamy,  aby nie było pustych miejsc. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180-200°C.
Gdy mięso zacznie rumienić się z wierzchu układamy po plastrze sera mozzarella i zapiekamy aż się rozpuści i lekko zapiecze.
Podajemy, np. z pieczonymi ziemniakami i warzywami ugotowanymi na parze lub z surówkami.
Przybieramy świeżym tymiankiem.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Na ile porcji jest ten przepis ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato, wyszły mi 4 porcje w kokilkach o średnicy 10 cm :)

      Usuń
  2. nie smażymy mięsa przed nałożeniem do kokilek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie smażymy mięsa, bowiem się upiecze, inaczej danie wyjdzie bardzo suche :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...