piątek, 20 marca 2015

Marynata Jerk do mięs


Dni są coraz cieplejsze i coraz bardziej słoneczne, zapewne niedługo rozpalimy grille.
Mam dla Was pyszną, choć pikantną propozycję na marynatę do mięs, np. kurczaka czy schabu.
Mięso zamarynowane w tej marynacie jest soczyste i bardzo aromatyczne.
Marynata jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Wystarczy mięso w niej zanurzyć na przynajmniej 30 minut, a następnie ułożyć na grillu i czekać aż się pięknie zarumieni.
Oczywiście teraz możecie użyć do tego patelni grillowej i mięso też wyjdzie bardzo smaczne - ja obecnie tak przygotowuję mięso, bo jest smaczne i mniej kaloryczne, bo do smażenia nie trzeba używać tłuszczu. 

Składniki:
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 papryczka chili - w łagodniejszej wersji użyjcie pół papryczki 
  • 5 dymek
  • 1 mała limonka
  • 5 ząbków czosnku
  • kilka kropli sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:
Do moździerza przekładamy ziarenka ziela i pieprzu i rozcieramy.
Dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, czosnek, dymkę, sól morską, cukier trzcinowy, pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chili oraz 1 łyżeczkę otartej skórki z limonki i dalej ucieramy.
Na koniec dodajemy sos sojowy i sok z limonki.
Całość dokładnie mieszamy.
W tak przygotowanej marynacie marynujemy mięso przez co najmniej 30 minut, a następnie grillujemy.
Smacznego! 



2 komentarze:

  1. będzie przydatny przepis do grillowania, Zawsze sama robię marynaty, nie rozumiem jak lubię mogą kupować w gotowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, zwłaszcza że kupne mają w sobie polepszacze i wzmacniacze smaku, glutaminian sodu i całe mnóstwo chemii. Domowa marynata jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale zawiera same zdrowe składniki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...