wtorek, 3 marca 2015

Kotlety mielone z orzechami


Na moim blogu znajdziecie kilka pomysłów na przygotowanie kotletów mielonych w innych odsłonach niż klasyczne, m.in. ze szpinakiem i fetą, z pieczarkami, z ziołami, z kolorową papryką, z cukinią, z kurczaka czy pożarskie
Wszystkie wersje smaczne i proste w przygotowaniu.
Dzisiaj kolejna odsłona mielonych, uwielbianych przez większość Polaków.
Do mięsa mielonego dodałam orzechy włoskie, które nie tylko wzbogaciły smak kotletów, ale także podniosły ich wartość odżywczą, bowiem orzechy mimo, że zawierają sporo tłuszczy, zdrowych tłuszczy to są także idealne na poprawienie koncentracji i wspomagają pracę mózgu.
Ot, taki zdrowy dodatek.

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z wyparzonej cytryny
  • 1/2 szkl. wyłuskanych orzechów włoskich
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 szczypty suszonych płatków chili - jak samemu zrobić podawałam tutaj
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:
Kajzerkę namaczamy w mleku lub w wodzie, odciskamy.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na łyżce oleju, lekko studzimy.
Mięso mielone łączymy z odciśniętą bułką, cebulą, posiekanym drobno czosnkiem, skórką z cytryny, majerankiem roztartym w dłoniach, chili, solą i pieprzem.
Całość dokładnie wyrabiamy na gładką masę.
Dodajemy dość drobno posiekane orzechy i jeszcze raz wyrabiamy.
Z masy formujemy w dłoniach kotlety, możemy obtoczyć delikatnie w bułce tartej.
Kotlety smażymy na zwykłej patelni na niewielkiej ilości oleju rzepakowego lub na patelni grillowej z obu stron.
Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...