poniedziałek, 23 marca 2015

Babka gotowana


Wielkanoc zbliża się coraz większymi krokami.
W związku z czym mam dla Was kolejną propozycję na wielkanocny stół.
Dzisiaj przyszła pora na babkę gotowaną - bardzo smaczną, lekką, puszystą i wilgotną.
Pierwszy raz babkę tą jadłam kilka lat temu, którą poczęstowała mnie koleżanka, bardzo mi posmakowała i poprosiłam oczywiście o przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam. 

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 i 1/3 szkl. cukru
  • 1 czubata szkl. mąki pszennej
  • 1 czubata szkl. mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 1 kieliszek białej wódki
  • opcjonalnie 1 łyżeczka aromatu - u mnie waniliowy
dodatkowo:
  • polewa czekoladowa - przepis tutaj
  • dekoracyjne stokrotki z opłatka

Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Całe jajka ubijamy z cukrem, dodając go stopniowo, aż uzyskamy puszystą, jasną masę.
Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do ubitych jaj z cukrem, miksujemy na wolnych obrotach, by masa nie opadła. 
Dodajemy przestudzoną margarynę i aromat, delikatnie miksujemy.
Na sam koniec dodajemy wódkę i ponownie mieszamy, tylko do połączenia składników.
Formę do babki gotowanej z kominkiem (wys. 18, śr. 17 cm) smarujemy margaryną i obsypujemy delikatnie bułką tartą.
Wlewamy ciasto do formy i zamykamy pokrywą.
Wstawiamy do gotującej się wody, woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy.
Formę obciążamy, aby nie wypłynęła do góry, bo ciasto jest lekkie, zmniejszamy grzanie i przykrywamy pokrywką garnek.
Gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godz. 15 min.
Po ugotowaniu formę otwieramy i od razu wyjmujemy babkę, aby odparowała.
Odstawiamy do wystudzenia.
Całkowicie wystudzoną babkę dekorujemy polewą czekoladową lub cukrem pudrem, ewentualnie lukrem.
Smacznego!





2 komentarze:

  1. Piękna Ci wyszła :)
    Muszę sobie w końcu kupić taką formę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo!
      Taka forma to wcale nie jest tanim zakupem, ale to w końcu rzecz na wiele lat, a babka wychodzi pyszna, warto więc sobie ją fundnąć!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...