piątek, 13 lutego 2015

Zupa z zieloną soczewicą i kaszą jaglaną


Po wczorajszym tłustoczwartkowym obżarstwie zapraszam Was na dietetyczną i zdrową zupę z soczewicą i kaszą jaglaną.
Zupę przygotowałam w nieco orientalnym stylu z dodatkiem pasty curry, czosnku, sosu sojowego i warzyw.
Wyszła bardzo bogata w smaku, pożywna, treściwa i rozgrzewająca dzięki dodatkowi pikantnej pasty curry, czosnku i kaszy jaglanej, która posiada także właściwości rozgrzewające. 
Bardzo smaczna i zdrowa, więc polecam!

Składniki:
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 szkl. zielonej soczewicy
  • 1/2 szkl. kaszy jaglanej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g (1/2 słoiczka) koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4-5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.
Cebulę, pietruszkę i selera kroimy w kosteczkę, marchewkę kroimy w kosteczkę lub półplasterki i szklimy na oleju.
Zeszklone warzywa zalewamy wodą - ok. 1,5-2 l (można użyć także bulionu warzywnego lub drobiowego), dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty oraz opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę, gotujemy około 20 minut.
Po tym czasie wsypujemy opłukaną pod bieżącą wodą kaszę jaglaną.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry i gotujemy około 10 minut.
Gdy kasza i soczewica będą już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i cukrem.
Gotujemy przez 5 minut.
Zupę podajemy udekorowaną natką pietruszki.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. uwielbiam tego typu zupy, smaczne, pożywne i rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, idealne zwłaszcza w jesienno-zimowym sezonie i na przednówku :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...