poniedziałek, 16 lutego 2015

Surówka z buraków


Klasyczna surówka z buraków to nieodzowny dodatek polskiego obiadu.
Idealnie pasuje do mięsiwa, np. kotletów mielonych, zrazów czy kurczaka.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Ja osobiście buraki piekę, bo zachowują wszystkie składniki mineralne, a nie wylewamy ich razem z wodą, podczas gotowania, są wtedy bardziej zdrowe.

Powinniśmy jeść buraki, nie tylko z uwagi na ich walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne.
Buraki wzmacniają układ krwionośny, działają krwiotwórczo, zapobiegają anemii i wspomagają leczenie białaczki.
To skarbnica wielu składników mineralnych, m.in. kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, potasu, manganu, sodu, miedzi, chloru, fluoru, cynku, boru, litu, molibdenu, kobaltu oraz bardzo rzadko spotykanych w warzywach rubidu i cezu.

A więc jedzmy buraczki - chociażby w postaci takiej prostej surówki.

Składniki:
  • 600-800 g buraków
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • sól, np. morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy 

Sposób przygotowania:
Buraki gotujemy lub pieczemy w skórce - tutaj podawałam jak upiec buraki.
Buraki studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy jabłko starte na dużych oczkach tarki, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i kminek, który można przesiekać nożem (jeśli nie lubicie możecie pominąć, ale ja dodaję, bo wspomaga trawienie i podkręca smak).
Dodajemy oliwę. 
Surówkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny lub octem.
Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Ja też wolę buraki pieczone niż gotowane. Mają bardziej wyrazisty smak i kolor. A sałatka bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie jadało się takie z oliwą i bez kminku,to była moja ulubiona surówka z czasów dzieciństwa,zaraz po marchewce z groszkiem i zielonej sałacie z jajeczno-śmietanowym sosem :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nie także jada się z oliwą, tylko gapa nie wpisała, wymieniając składniki :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...