środa, 25 lutego 2015

Surówka z białej i czerwonej kapusty z jabłkiem, marchewką, porem i sosem chrzanowym


Dzisiaj kolejna propozycja na szybką, zdrową i bardzo smaczną surówkę na bazie mieszanki kapust.
Idealna jako dodatek do drugiego dania, zwłaszcza do dań mięsnych.
Surówka z charakterem i nutką pikanterii dzięki dodatkowi prostego sosu chrzanowego.
Polecam - wyszła niesamowicie smaczna!

Składniki:
  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • 1/4 małej główki czerwonej kapusty
  • biała część pora
  • 1 duże słodkie jabłko
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki majonezu - przepis na domowy majonez podawałam tutaj
  • 3 łyżeczki chrzanu - przepis na domowy chrzan podawałam tutaj
  • sok z cytryny - ok. 2 łyżek
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy, lekko solimy, ugniatamy dłonią i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękła.
Do kapusty ścieramy marchewkę i jabłko na tarce jarzynowej (duże oczka), dodajemy pora drobno pokrojonego.
W miseczce łączymy majonez z chrzanem, sokiem z cytryny, dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
Surówkę łączymy z sosem chrzanowym i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Wszystkie Twoje suróki jadłabym ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, bardzo mnie to cieszy ☺☺☺

      Usuń
  2. takie są najlepsze, nie ma obiadu bez smacznej sałatki, fajne połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczka surówka obiadowa :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...