poniedziałek, 2 lutego 2015

Pulpeciki parmezanowe w sosie pomidorowym


Dzisiaj zapraszam Was na pyszne jednogarnkowe danie obiadowe.
Pulpeciki, klopsiki czy po prostu kotlety mielone to dość częste menu w moim domu, ponieważ uwielbiają je mój mąż i syn.
Staram się za każdym razem eksperymentować i coś dodać do klasycznych pulpecików, aby nieco zmienić jadłospis.
W lodówce miałam napoczęty kawałek parmezanu i resztki kaszy manny, więc wkomponowałam je w mięso i wyszło bardzo smacznie.

Składniki:

na pulpeciki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego 
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
sos pomidorowy:
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Mięso mielone łączymy z kaszą manną, parmezanem, przyprawami i ziołami, wyrabiamy gładką masę.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładamy na deseczkę lub talerz.

Na patelni delikatnie rozgrzewamy olej, szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy startą na dużych oczkach tarki marchewkę i chwilę dusimy, aż zmięknie.
Dodajemy drobno posiekany czosnek, siekane pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła, przyprawy i wodę, dusimy na wolnym ogniu około 15 minut.
Sos doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem i cukrem.
Do sosu wkładamy przygotowane pulpeciki i na wolnym ogniu gotujemy około 20 minut.
Posypujemy natką pietruszki i startym parmezanem.
Podajemy, np. z ryżem, makaronem lub pieczywem.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Domowo:)takie obiady zawsze się sprawdzą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mi też na pewno by smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. "Do sosu wkładamy przygotowane pulpeciki i na wolnym ogniu gotujemy około 20 minut." Czy gotowanie na wolnym ogniu odbywa się pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowanie na wolnym ogniu to znaczy na małym promieniu. Można gotować pod przykryciem, bo wtedy nie odparuje tak dużo sosu, ale można także bez :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...