niedziela, 8 lutego 2015

Pączki na serku ricotta



Zapraszam Was na ostatkowe łakocie.
Koniec karnawału najlepiej uczcić pysznym pączkiem lub chrupiącym faworkiem.
Pączki na bazie serka ricotta to pączki na ostatnią chwilę, są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Ciasta nie trzeba wyrabiać i czekać aż wyrośnie.
Polukrowane i ozdobione kolorową posypką będą wspaniałym akceptem na Tłusty Czwartek lub Walentynki. 

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej (1,5 szkl.)
  • 250 g serka ricotta
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki octu
  • olej do głębokiego smażenia
 dodatkowo:
  • polewa lub lukier
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy serek, jajko, cukier, masło i resztę składników.
Szybko zagniatamy gładkie ciasto (ciasto jest nieco klejące), odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 1 cm. 
Przy pomocy małej szklanki wykrawamy krążki.
W rondlu rozgrzewamy sporą ilość oleju do temperatury 170-180°C. 
Do rozgrzanego oleju wkładamy ostrożnie krążki i smażymy z obu stron na złoty kolor. 
Wyjmujemy z rondla i osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe pączki dekorujemy lukrem i kolorową posypką. 
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Jakie piękne!!! i mało pracy wymagają,aż niewiarygodne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, mało pracy, ale znikają niestety jeszcze szybciej niż ich przygotowanie!

      Usuń
  2. pyszności:) wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają cudnie :) ja w przyszłą sobotę jak co roku biorę się za robienie faworków z mamą i babcią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faworki to ja już dzisiaj smażyłam i śladu po nich nie widać!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...