poniedziałek, 9 lutego 2015

Jak ugotować kaszę jaglaną?


Kasza jaglana (jagła) powstaje z łuskanego ziarna prosa.
Jest królową wśród kasz, jest lekkostrawna, bezglutenowa i idealna dla małych dzieci.
Posiada właściwości wysuszające i antywirusowe,dlatego też winna być podawana podczas przeziębień i zapaleniu górnych dróg oddechowych.
Jest zasadotwórcza, bogata w witaminy z grupy B, lecytynę, żelazo, potas, fosfor, wapń, bogata w pełnowartościowe białko, a także krzemionkę. 
Polecana jest przy chorobach trzustki, nerek, wątroby i jelit, a także przy wyziębieniu, ponieważ rozgrzewa nas od środka. 

Jak pozbyć się specyficznej goryczki z kaszy:
Kasza jaglana ma nieco specyficzny, charakterystyczny gorzkawy smak, który akurat mi nie przeszkadza, być może się do niego przyzwyczaiłam, ale jest na to rada by pozbyć się goryczki:
  • przede wszystkim kupujemy kasze z wiadomego pochodzenia i przed kupnem, o ile mamy taką możliwość, powąchajmy ją, sprawdzając czy nie jest zleżała i czy nie jest wyczuwalny zapach stęchlizny
  • kaszę przed ugotowaniem płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, do czasu aż woda będzie przejrzysta i odcedzamy
  • prażymy na suchej patelni lub w rondelku - w tym celu kaszę wsypujemy na suchą patelnię i delikatnie prażymy i podgrzewamy przez kilka minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż zacznie ładnie pachnieć i stanie się nieco jaśniejsza
  • zamiast prażenia można poddać kaszę procesowi wstępnego podgotowania - w tym celu kaszę płuczemy pod bieżącą wodą do czasu aż woda będzie przejrzysta, następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 1 minutę, odcedzamy na gęstym sicie, przelewamy pod bieżącą wodą, ponownie przesypujemy do garnka i znowu gotujemy
  • można także kaszę opłukać pod bieżącą gorącą wodą, następnie przelać wrzątkiem i dopiero ugotować, wrzucając ją na odmierzoną ilość wrzątku 

Jak ugotować kaszę na sypko?
Stosujemy to przelicznik 1 szkl. kaszy i 2 szkl. wody (proporcja 1:2).
Kaszę poddajemy wstępnej obróbce, aby wyeliminować goryczkę, wg jednego z podanych wyżej sposobów - ja kaszę prażę.
Następnie kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut, podczas gotowania nie mieszamy!!!wyłączamy następnie grzanie, przykrywamy pokrywką i przenosimy w ciepłe miejsce. Ja stosuję babciną metodę, której nauczyłam się od mojej mamy - garnek z kaszą owijamy w koc lub gruby ręcznik i odstawiamy na około 10-15 minut, aby wchłonęła resztę wody.
Po tym czasie garnek odkrywamy i pozostawiamy kaszę do wystudzenia.
Wystudzoną kaszę wzruszamy widelcem, aby ziarna od siebie odkleić (łyżka mogłaby ziarna uszkodzić).

Jak ugotować kaszę na gęsto?
W tej metodzie gotowania kaszy stosujemy proporcję 1:2,5 - a więc 1 szkl. kaszy i 2,5 szkl. wody.
Wstępnie przygotowaną kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy jak wyżej.

Jak ugotować kleik jaglany?
Stosujemy proporcję 1:3 (1 szkl. kaszy i 3 szkl. wody).

Gdzie zastosować kaszę?
  • kasza jaglana jest doskonała do wszystkiego, smakuje wyśmienicie zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, na słono
  • idealna na śniadanie - ugotowana z mlekiem i podana z owocami zapewni pełnowartościowy posiłek
  • doskonała do zup, sałatek, placuszków, koktajli, muffin i słodkich deserów 
  • można przygotować z niej budyń i kleik 
  • idealna jako dodatek obiadowy w towarzystwie mięsa, gulaszy i warzyw.

Moje inspiracje z kaszą jaglaną w roli głównej:


4 komentarze:

  1. Aby pozbyć się goryczki stosuję się do punktu 4.- sprawdzone osobiście,polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja najczęściej prażę jagłę :)

      Usuń
  2. Witam, przy gotowaniu kaszy na sypko przez pierwsze 5 minut kasza ma się gotować z przykryciem czy bez?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...