piątek, 27 lutego 2015

Dorsz pieczony w sosie pomidorowym


Na piątkowy obiad przygotowałam rybę pieczoną w sosie  pomidorowym.
Ryba wyszła bardzo smaczna, soczysta, aromatyczna i lekka.
Zamiast przygotowywać rybę w ciężkiej i tłustej panierce z bułki tartej, smażonej na tłuszczu, warto wypróbować czegoś innego.
Ja eksperymentuję w kuchni i to się opłaca, bo ryba przygotowana w ten sposób bardzo, ale to bardzo smakowała rodzinie, z czego jestem dumna, bo zachęciłam do zjedzenia naprawdę zdrowszej wersji ryby.
Rybę podałam z ziemniakami z piekarnika zamiast ociekających z oleju frytek.

Składniki:
  • 600 g filetów ze świeżego dorsza
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta chili
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy 
  • kilka gałązek świeżego tymianku do przybrania

Sposób przygotowania:
Filety z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
W rondelku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Dodajemy posiekany czosnek i wlewamy pomidory z puszki.
Dodajemy łyżeczkę koncentratu, zioła i resztę przypraw.
Sos dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Dorsza układamy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C.
Pieczemy przez około 5 minut.
Po tym czasie rybę pokrywamy sosem pomidorowym i zapiekamy przez około 8-10 minut.
Przed podaniem rybę przybieramy świeżym tymiankiem.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Pieknie podane. Ja dzis na obiad rowniez serwuje dorsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorsz to bardzo smaczna ryba i jeszcze z pomidorami... musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanno, ryba wyszła naprawdę smaczne :)

      Usuń
  3. wygląda pysznie, czy coś do niej jeszcze podawałaś jakieś ziemniaczki kluseczki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, poddałam z ziemniakami pieczonymi i surówką :)

      Usuń
  4. Przepis wypróbowany i..wart powtórzenia :). Ważne też, że jest szybki w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  5. An etka bardzo się cieszę, że zaufałaś mi i wypróbowałaś mojego pomysłu na rybkę :)
    Dziękuję za miły komentarz!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...