sobota, 14 lutego 2015

Babeczki czekoladowe z chili "Gorąca czekolada"


Zapraszam Was na przepyszne czekoladowe babeczki w stylu cupcakes.
Dzisiaj Walentynki, więc swoje babeczki podkręciłam chili, które uważane jest za afrodyzjak,  a dodatkowo sprawia,  że czekolada smakuje jeszcze bardziej "czekoladowo".
Wierzch babeczek uwięczyłam śmietanową czapą.
Podane w silikonowych filiżankach wyglądają jak gorąca czekolada z chili i bitą śmietaną.
Wyszły przepyszne!

Składniki:

na babeczki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru (1/2 szkl.)
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej tortowej (1 pełna szkl.)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao gorzkiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii - przepis tutaj
  • 3-4 łyżki mleka
na krem:
  • 300 g śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - przepis tutaj

Sposób przygotowania:
Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę.
Wbijamy po jednym jajku, miksujemy do połączenia się składników.
Mąkę łączymy z solą, proszkiem do pieczenia, chili i kakao.
Dodajemy do masy maślanej i miksujemy chwilę na wolnych obrotach.
Dodajemy ekstrakt waniliowy i mleko, delikatnie mieszamy.
Masę rozkładamy do 10 foremek silikonowych na muffiny lub do papierowych papilotek.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy.
W tym czasie przygotowujemy krem: dobrze schłodzoną kremówkę przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy.
Całość miksujemy do uzyskania puszystego kremu, jednak miksujemy nie za długo, bo masa może się zwarzyć.
Krem przed nałożeniem na babeczki schładzamy.
Całkowicie wystudzone babeczki dekorujemy kremem przy pomocy rękawa cukierniczego i małą papryczką piri piri.
Smacznego!




Do stylizacji zdjęć użyto silikonowych filiżanek pochodzących z kolekcji Birkmann ze sklepu rossi.pl






18 komentarzy:

  1. Chyba nie do końca moje smaki, ale tak się pięknie prezentują, że chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada to nie Twoje smaki? Podrasowana szczyptą soli i chili uwydatnia jej smak, czyni bardziej "czekoladową". Pycha!

      Usuń
  2. Przeurocze! bardzo odpowiada mi połączenie chili i czekolady:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Wiesz co dobre, Aguś :)

      Usuń
  3. Bardzo apetyczne, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mikołaju, bardzo dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  4. Bardzo piękne są te foremki. A babeczki na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O taki deser wyglada zjawiskowo. Slicznie podany ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miłe słowa - dziękuję :)

      Usuń
  6. Cudne te babeczki i to zdjęcie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandro ślicznie dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń
  7. Zachwycające!
    Uwielbiam połączenie czekolady z chilli :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...