sobota, 3 stycznia 2015

Tradycyjna sałatka jarzynowa


Sałatka jarzynowa to nieodłączny element świąt, sylwestra, wszelkich domówek, imprez typu urodziny czy imieniny.
W moim domu przygotowywało się ją w taki sposób, jaki dzisiaj ją Wam prezentuję.
Sałatkę jarzynową przygotowywałam z moją mamą już jako kilkuletnie dziecko, sprawiało mi wiele frajdy krojenie jarzyn czy jajek, a później mieszanie w wielkiej misce z majonezem.
Pamiętam, że podczas mieszania składników musiałam kilka razy spróbować sałatki i choć jeszcze smaki się nie przegryzły, to i tak smakowała jak najlepsza na świecie sałatka.
Czasami do sałatki jarzynowej dodaję kukurydzę, ale skoro to wersja tradycyjna, więc jest w niej tylko groszek i fasolka. 

Składniki:
  • 5-6 ziemniaków
  • 3-4 marchewki
  • 2 duże korzenie pietruszki
  • 1/2 dużego selera
  • 4-5 kiszonych ogórków
  • 4-5 jajek
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 pora (biała część)
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka białej lub czerwonej fasoli konserwowej (opcjonalnie) 
  • 1 szkl. majonezu
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Jarzyny dokładnie szorujemy szczoteczką.
Ziemniaki, marchewki, seler i pietruszki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy i obieramy.
Jajka gotujemy na twardo.
Ugotowane jarzyny, jajka, obrane jabłko i ogórki kiszone (ja nie obieram ze skórki, ale można obrać) kroimy w kosteczkę, pora drobno kroimy, przekładamy do dużej miski.
Dodajemy osączone z zalewy groszek i fasolkę.
Majonez łączymy ze śmietaną i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem.
Część sosu odkładamy do dekoracji.
Resztę sosu dodajemy do pokrojonych warzyw i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy musztardę lub jeżeli sałatka jest za sucha odrobinę majonezu.
Przekładamy do miski, wyrównujemy wierzch, polewamy resztą sosu, który odstawiliśmy i dekorujemy wg uznania, np. zielonym groszkiem, fasolką czy np. świeżą papryką.
Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!






5 komentarzy:

  1. Uwielbiam tę klasykę, u nas w wersji klasycznej bez fasolki i pora ..
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukiwałam nawet w starych książkach kucharskich przepisu na sałatkę jarzynową i znalazłam, że już wtedy dodawali fasolkę i pora :) Oczywiście sałatkę modyfikuję czasami i dodajemy kukurydzę czy śledzia i też wychodzi smaczna :)

      Usuń
  2. Nigdy nie dodawałam do niej fasolki:)a sałatkę bardzo lubię więc nową wersję wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedyne czego nie dodaje to fasoli. Poza tym przygotowuje identyczna a moj maz jest jej wielbicielem ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...