środa, 14 stycznia 2015

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie


Dzisiaj zapraszam Was na absolutnie pysznego kurczaka.
Skrzydełka w miodzie i sezamie to takie kulinarne must have, które musicie choć raz wypróbować, a na pewno się w tym daniu zakochacie.
Niezwykle proste w przygotowaniu, wystarczy zamarynować w przyprawach i rach ciach do piekarnika.

Składniki:
  • 1,2 kg skrzydełek (ok. 12 szt.)
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili - przepis tutaj lub chili w proszku
  • 1,5 łyżeczki startego imbiru 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki sezamu
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:
Skrzydełka myjemy i osuszamy.
W miseczce przygotowujemy marynatę z miodu, sosu sojowego, oleju, preciśniętego przez praskę czosnku, chili, imbiru, cynamonu i papryki.
Skrzydełka przekładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy marynatę i dokładnie obtaczamy w niej kurczaka, odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny do zamarynowania.
Skrzydełka wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
Mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy woreczek, aby skrzydełka ładnie się zarumieniły.
Sezam prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie orzechowo pachnieć i posypujemy nim upieczone skrzydełka. 
Po wyłożeniu skrzydełek na półmisek posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Napewno są pyszne...ta przypieczona cudnie skórka...ach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam miodowe marynaty do mięs, ten chrupiący smak, a dodatkowo sezam mmm... musiałam spróbować i wyszło pysznie :D Razem ze skrzydełkami podałam jeszcze sos Louisiana BBQ Tarsmak, bo takie właśnie są moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...