piątek, 23 stycznia 2015

Pstrąg łososiowy teriyaki


Dzisiaj piątek, więc zapraszam na danie z rybą w roli głównej.
Ryba przygotowana na grillu świetnie smakuje, jest lekkostrawna, dietetyczna, a przede wszystkim zdrowa i nie traci cennych składników.
Marynata przygotowana na bazie sosu teriyaki, imbiru, czosnku, chili, miodu, cytryny i oleju sezamowego świetnie komponuje się z pstrągiem łososiowym, ale możecie przygotować w ten sposób łososia.
Mam nadzieję, że skusicie się na kawałeczek takiej rybki!

Składniki:
  • 3 filety ze skórą pstrąga łososiowego (po około 200 g na osobę)
  • ok. 1/2 szkl. sosu teriyaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1-2 szczypty suszonego chili lub płatków chili - jak samemu przygotować podawałam tutaj
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Pstrąga oczyszczamy z łusek, i ewentualnie wyjmujemy ości - są duże i jest ich kilka,  więc łatwo jest sprawdzić, czy nasz filet posiada ości - wystarczy palcem przejechać po mięsie i gdy wyczujemy pod palcem ość, chwytamy palcami lub pincetą i jednym ruchem wyjmujemy. 
Filety myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy papierowym ręcznikiem.
Do większego, podłużnego naczynia wlewamy sos teriyaki, miód, olej sezamowy, sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir i chili, dokładnie mieszamy.
W tak powstałej marynacie zanurzamy rybę i odstawiamy do zamarynowania na ok. 30 min - 1 godz.
Po tym czasie rybę delikatnie osączamy z marynaty.
Grill, patelnię grillową (lub tradycyjną) rozgrzewamy, układamy filety skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut, a następnie odwracamy na drugą stronę i smażymy przez około 3 minuty.
Smacznego!

Moja rada:
Rybę można przygotować także w piekarniku - piekąc przez około 15 minut w temperaturze 180°C lub w parowarze czy garnku z wkładką - parując przez około 8-10 minut.



6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! ta skóra przypieczona kusi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś dziękuję bardzo :) Wygląda apetycznie i smakuje wyśmienicie - syn prosił o dokładkę :) Wypróbuj!

      Usuń
    2. Dominika, thank you very much :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...