wtorek, 6 stycznia 2015

Makaron zapiekany z grzybami


Zapiekanki to bardzo wdzięczne dania, które nie dość, że robi się je prosto, to są smaczne i syte.
Taką zapiekanką możemy nasycić całą rodzinę i przyjaciół.
Zostałam obdarowana przez rodzinę naprawdę sporym zapasem suszonych grzybów, które były przez nią osobiście zbierane.
Część zużyłam do potraw wigilijnych i dań świątecznych, a jeszcze duuuży zapas zachowałam do przygotowania innych dań.
Powstała smaczna zapiekanka z leśnymi grzybami i zielonym groszkiem z pysznym sosem grzybowym i parmezanem. 

Składniki:
  • 400 g makaronu - u mnie świderki
  • 35 g suszonych grzybów
  • 1/2 szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • garść startego żółtego sera
  • 1/2 szkl. startego sera grana padano lub parmezanu
  • koperek
sos grzybowy:
  • 400 ml wody spod moczenia suszonych grzybów
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalewamy 400 ml wody i odstawiamy najlepiej na noc do namoczenia.
Namoczone grzyby odcedzamy i odciskamy z wody, a wodę zachowujemy do przygotowania sosu.

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku według opisu na opakowaniu, odcedzamy.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i krótko zasmażamy, uważając, aby mąka się nie przypaliła.
Gdy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo dolewamy wodę spod moczenia grzybów i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Dolewamy następnie mleko i gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy sosem sojowym i gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Dodajemy posiekany drobno czosnek i grzyby pokrojone w paseczki i chwilę smażymy - ok. 2-3 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ugotowany makaron mieszamy z grzybami i cebulą, dodajemy sos grzybowy, starty ser grana padano lub parmezan oraz groszek. 
Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy żaroodpornej posmarowanej olejem.
Zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180°C aż ser się rozpuści i zapiecze.
Po upieczeniu zapiekankę posypujemy koperkiem.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Z pewnością będzie to dzisiejszy obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piotrze, w takim razie nie pozostaje mi nic innego jak tylko życzyć smacznego!

      Usuń
  2. Też uwielbiam zapiekanki :) Ja osobiście dodałabym kawałki kurczaka bo kieruje się zasadą - węglowodany, białko i warzywa do każdego posiłku.
    A tak poza tym zapiekanka wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka zapiekanka zawsze się sprawdzi:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...