wtorek, 20 stycznia 2015

Krem czekoladowy z awokado


Któż nie lubi czekoladowych kremów?
Moja dzisiejsza propozycja kremu czekoladowego jest wersją bardziej zdrową i light, bo jest wersją bezmleczną, przygotowaną na bazie dojrzałego, aksamitnego awokado.
Krem wychodzi wspaniały, mocno czekoladowy i oczywiście aksamitnie kremowy, jest jednym słowem pyszny.
Krem wychodzi dość "ciężki", ale jest naprawdę wspaniały w smaku i wciąga.
Krem można podawać posmarowany na bułce czy toście, do przełożenia naleśników, gofrów czy po prostu wyjadać go łyżką prosto ze słoika - ja tak właśnie go zajadam.
Krem można śmiało podawać dzieciom, które mają skazę białkową i nie tolerują produktów mlecznych.
Awokado znane jest ze swoich dobroczynnych właściwości.
Przede wszystkim ma działanie przeciwcukrzycowe i obniżające zły cholesterol we krwi, dzięki zawartości kwasu oleinowego, a zawarty w nim potas dodatkowo reguluje ciśnienie krwi, odpowiada za prawidłową pracę serca i korzystnie wpływa na układ nerwowy. Nadto kwas oleinowy przeciwdziala nowotworom prostaty i piersi.
Jest jednak najbardziej kalorycznym z owoców, bo zawiera aż około 40 g tłuszczu, ale zdrowego tłuszczu, dzięki któremu inne cenne składniki są lepiej przyswajalne.
Awokado zawiera także likopen, witaminy C, E, A, z grupy B, luteinę, zeaksantynę oraz kwas foliowy, który zapobiega przed wadami rozwojowymi płodu.

Składniki:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 czubate łyżki kakao gorzkiego
  • 4 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego (mielę w młynku zwykły cukier puder)

Sposób przygotowania:
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ, przekładamy do miseczki.
Dodajemy kakao i cukier puder, ręcznym blenderem miksujemy na gładki krem.
Próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku.
Gotowy krem przekładamy do sloika i przechowujemy w lodówce do 7 dni.
Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Wow ale apetycznie wygląda, nie wpadłabym na takie połączenie, super.

    OdpowiedzUsuń
  2. klasyka! zawsze robię, jak zostanie mi nieco awokado ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja resztkę lubię rozsmarować na pieczywie, delikatnie przyprawić solą i pieprzem, ewentualnie kładę plaster pomidora - też pychota!

      Usuń
  3. Ciekawe połączenie,nie znałam takiego kremu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandro w takim razie musisz koniecznie nadrobić i przygotuj małą porcję na wypróbowanie :)

      Usuń
  4. Polecam bez cukru, a z moczonymi w widzie daktylami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też taki robię, jak nie są wysuszone, tylko mocno wilgotne to nie trzeba już daktyli moczyć.

      Usuń
  5. Uwielbiam słodki krem na bazie awokado, robię zupełnie inaczej, ale najważniejsze, że wygląda jak 'Nutella' więc córeczka (i mąż również) zjada ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sposób sposób jest najprostszy i najczęściej taki robię :)

      Usuń
  6. świetny krem, pewnie wyjadałabym go łyżeczką prosto ze słoiczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję się - ja właśnie tak robię :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...