niedziela, 11 stycznia 2015

Kawowa rolada biszkoptowa


Zapraszam na pyszną roladę kawową do niedzielnej kawy.
Choć może wygląda na nieco skomplikowaną czy trudną do zrobienia, to jest to błędne wrażenie.
Jest naprawdę bardzo prosta w wykonaniu, choć trzeba przygotować i biszkopt i krem. 
Niemniej jednak jest warta poświęcenia kilku chwil w kuchni by potem cieszyć się jej smakiem. 
Polecam - jest bardzo smaczna i wciąga!

Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 100 g cukru (1/2 szkl.)
  • 100 g mąki tortowej (3/4 szkl.) - u mnie typ 405
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa kawowa:
  • 600 ml śmietany kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
dodatkowo:
  • konfitura lub dżem z czarnej porzeczki
  • 25 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do ubitych żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę.
Pianę z białek dodajemy do ciasta i delikatnie łyżką mieszamy, aby jajka nie opadły.
Ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. 
Biszkopt pieczemy przez 10 minut. 
Upieczony biszkopt odwracamy do góry dnem, ściągamy papier do pieczenia i zwijamy w rulon.
Odstawiamy do wystudzenia. 

W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku (ok. 2-3 łyżek).
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy.
Dodajemy cukier puder i kawę (najlepiej przetrzeć ją przez siteczko lub użyć miałkiej kawy rozpuszczalnej) i ubijamy jeszcze chwilę, nie za długo, aby masa nie zamieniła nam się w masło.
Wlewamy przez siteczko żelatynę do ubitej śmietany (będziemy mieli pewność, że w masie nie będzie żadnych grudek) i delikatnie miksujemy przez kilka sekund. 
Masę przed nałożeniem na biszkopt delikatnie schładzamy.

Wystudzony biszkopt rozwijamy i smarujemy konfiturą z porzeczki.
Wykładamy ok. 2/3 masy kawowej i zwijamy w roladę, smarujemy z wierzchu resztą masy.

W małym garnuszku rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i delikatnie studzimy.
Roladę dekorujemy fantazyjnie czekoladą.
Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Piękna:)osobiście jeszcze nie robiłam słodkich rolad,muszę się zmobilizować i też coś"zrolować":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kawowa to nasza ulubiona, ale lubimy także malinową lub truskawkową ☺Koniecznie zroluj swoją roladę!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Łukaszu, myślę, że o smaku możemy powiedzieć dokładnie to samo! Dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie!! A zdjęcia piekne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny bardzo dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...