środa, 7 stycznia 2015

Grzanki z pastą z wątróbek drobiowych i konfiturą z czarnej porzeczki


Nastał czas karnawału, czas domówek i domowych imprez, na których serwujemy wszelkiego rodzaju małe kanapeczki, przystawki i dania typu finger food, które możemy chwycić w rączki i zjeść.
Dzisiaj polecam Wam bardzo proste grzanki z pyszną pastą z kurzych wątróbek, które podajemy z kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki.
Jeżeli nie podoba Wam się takie połączenie pasztetu z konfiturą, to grzanki możecie podać, np. z kawałeczkami kiszonego ogórka czy czerwonej papryki świeżej lub konserwowej. 

Składniki:
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 1 mała cebula
  • 70 g masła + 1 łyżka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 80 ml czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta tymianku
  • szczypta cząbru
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo:
  • bagietka lub np. ciabatta
  • konfitura z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:
Wątróbki oczyszczamy i opłukujemy, osączamy z wody.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła z dodatkiem łyżki oleju i obsmażamy krótko oczyszczone wątróbki.
Dodajemy posiekaną cebulę i jeszcze chwilę obsmażamy, aż stanie się szklista, a wątróbki lekko się zarumienią. 
Dodajemy zioła i podlewamy winem, chwilkę smażymy, a następnie podpalamy.
Wątróbki doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przekładamy do blendera i miksujemy z masłem na gładką pastę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem świeżo mielonym. Gdyby pasta wyszła za sucha można dodać odrobinę bulionu.

Bagietkę lub ciabattę kroimy na kromki i opiekamy w opiekaczu lub piekarniku.
Smarujemy pastą z wątróbek i dekorujemy odrobiną konfitury z czarnej porzeczki.
Smacznego!





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...