środa, 21 stycznia 2015

Domowy ekstrakt z wanilii


Ekstrakt z wanilii jest niezastąpiony w kuchni, cechuje go niesamowity aromat i ciemnobrązowa barwa.
Można go używać do aromatyzowania ciast, deserów, a także potraw mięsnych i sosów. 
Oczywiście, ktoś zapyta: " A po co robić, skoro można kupić?".
Można! - ale często dajemy się nabrać na 100% ekstrakt i zakupić barwiony karmelem produkt.
Właściwie, jeżeli ktoś dużo piecze, to jest to idealny sposób na zaoszczędzenie kilku groszy, bo domowy na pewno wyjdzie tańszym kosztem, a poza tym jest bardzo prosty do przygotowania.

Składniki:
  • 3-5 mięsistych lasek wanilii (ja użyłam 5)
  • 1 szkl. wódki (lub innego alkoholu, np. brandy czy rumu)

Sposób przygotowania:
Laski wanilii przecinamy ostrym nożem wzdłuż na pół, ale nie do końca, ziarenek nie wyskrobujemy, pozostawiamy.
Przekładamy do zamykanej butelki lub słoika, zalewamy alkoholem, tak aby strąki były całkowicie zanużone.
Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce, ale nie do lodówki, co jakiś czas wstrząsając butelką.
Już po kilku dniach ekstrakt nabierze ciemnego koloru, ale nie znaczy to, że będzie gotowy, musimy czekać około 2 miesięcy aż aromat dojrzeje.
Po około 2 miesiącach ekstrakt nabierze ciemnej barwy i pełen aromat - będzie gotowy do użycia.
Gotowy ekstrakt możemy przechowywać bardzo długo, nawet latami.
Jeśli zużyjecie połowę ekstraktu możecie jeszcze raz dopełnić butelkę alkoholem i odłożyć do ponownego naciągnięcia aromatem.
Jeżeli pozostaną Wam jakieś laski wanilii, nawet puste, z których ziarenka użyliście do deserów, to włóżcie laskę do buteleczki, to wzmocni dodatkowo ekstrakt, bo im więcej lasek wanilii, tym ekstrakt ciemniejszy i pełniejszy jego bukiet.
Jeśli potrzebujecie samych ziarenek do deserów, warto wyjąć laskę wanilii z buteleczki, nożem wyskrobać ziarenka, użyć do deseru, a pustą laseczkę z powrotem dołożyć do buteleczki.
Także sami widzicie, ile korzyści i zaoszczędzonych pieniędzy.

 

4 komentarze:

  1. Witaj Moniko.
    Jest to mój pierwszy komentarz do twoich wpisów na blogu, ale obserwuję go już od jakiegoś czasu.
    Mam pytanie odnośnie tego przepisu.
    Który z alkoholi pasuje według Ciebie lepiej? Wiadomo, że rum ma specyficzny smak i aromat (który osobiście uwielbiam), ale zastanawiam się, czy z czystą wódką (lub rozcieńczonym spirytusem) nie będzie miał szerszego zastosowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mój zawsze przygotowuję z czystej, białej wódki, a taki z rumem będzie bardziej słodki i raczej nie będzie pasował do wytrawnych mięsnych dań, tylko do deserów i wypieków. Natomiast spirytus może okazać się za mocny, chyba, że rozcienczy się go pół na pół. Dziękuję za obserwowanie mojego bloga :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...