poniedziałek, 19 stycznia 2015

Czekoladowe ciasto pełnoziarniste z powidłami i orzechami


Zapraszam Was na bardzo fajne ciasto, które piekłam jakiś czas temu dla moich chłopaków.
Mąż i syn uwielbiają czekoladowe ciasta i chcąc nieco przemycić coś zdrowego w cieście użyłam mąki pełnoziarnistej, choć z powodzeniem możecie wykorzystać pszenną zwykłą z pełnego przemiału.
Ciasto wyszło niesamowicie smaczne i moim zdaniem za szybko znika.
Z czystym sumieniem polecam Wam to ciasto!
A jesli lubicie takie wilgotne ciasta z powidłami/dżemami to zajrzyjcie do starszego przepisu na ciasto z dżemem porzeczkowym.

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej (można użyć zwykłej pszennej białej)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 3/4 szkl. mleka
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao gorzkiego, ciemnego
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki domowych powideł śliwkowych (można użyć także wiśniowych)
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1 szkl. wyłuskanych orzechów włoskich
  • 50 g czekolady gorzkiej - u mnie 74% masy kakaowej
na polewę:
  • 20 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka powidel śliwkowych (ewentualnie wiśniowych)

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w małym garnuszku, odstawiamy do przestudzenia.
Całe jajka ubijamy z cukrem, dodając go stopniowo w miarę ubijania.
Gdy jajka będą już puszyste dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao - miksujemy do połączenia składników na wolnych obtotach.
Dodajemy roztopione masło, mleko, a następnie powidła i aromat.
Miksujemy chwilę na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
Na sam koniec dodajemy orzechy i startą czekoladę, delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy do keksówki (wym. górne 25x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 175-180°C, do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu ciasto studzimy.
Wystudzone ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej, którą mieszamy z powidłami.
Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! ;-) Czekolada i chrupiące orzechy,połączenie idealne ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewasica bardzo dziękuję za komentarz, cueszę się, że ciacho przypadło Ci do gustu ☺

      Usuń
  2. Kapitalnie wyglądają te przekrojone orzechy :) A ciasto czekoladowe, no cóż... musi być fantastyczne!!! Podobne w składnikach nawet do mojego ukochanego Murzynka z powidłami :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jednak wolę murzynka bez powideł ☺Ciacho przepyszne i długo zachowuje świeżość, więc polecam wypróbować ☺

      Usuń
  3. Mąka pełnoziarnista bardzo fajnie sprawdza się w wypiekach:)bardzo ładnie się upiekło Twoje ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mąka niezastąpiona przy zdrowszych wypiekach, idealna także do naleśników :)

      Usuń
  4. Ciekawy przepis, chętnie spróbuję .

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...