środa, 3 grudnia 2014

Zupa jarzynowa z włoską kapustą, pęczakiem i ciecierzycą





Nastał grudzień, pogoda pogorszyła się, zrobiło się zimno
Po powrocie z pracy w takie zimne dni lubię podawać mojej rodzinie zupy - gorące, rozgrzewające i sycące. 
Moja propozycja takiej zupy to zupa jarzynowa z dodatkiem kapusty włoskiej, ciecierzycy oraz grubej kaszy pęczak.
Zupy to doskonałe źródło błonnika.
Kapusta to niedocenione warzywo - jest nie tylko źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, ale także ma właściwości lecznicze, wzmacniające odporność organizmu, zwalcza wszelkiego rodzaje bóle, a przy tym jest niskokaloryczna.
Kasze są cennym źródeł wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu. Pomocne są przy obniżaniu nadciśnienia i zapobiegają niedokrwistości, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację.

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 10 cm kawałek pora - biała część
  • 1/2 małej cebuli
  • 4-5 liści kapusty włoskiej
  • 5-6 ziemniaków
  • 1/2 szkl. kaszy pęczak
  • 1/2 -3/4 szkl.ugotowanej ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta słodkiej mielonej papryki
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej z dodatkiem masła.
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i pora w półplasterki, szklimy na wolnym ogniu.
Dodajemy pietruszkę i selera pokrojone w kosteczkę oraz marchewkę pokrojoną w półplasterki - lubię różne faktury w zupie. 
Całość przesmażamy aż warzywa staną się lekko miękkie.
Wlewamy około 1,5 - 2 l wody, dorzucamy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. 
Gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut.
Po tym czasie dodajemy opłukany na sicie pod bieżącą wodą pęczak, ziemniaki pokrojone w kosteczkę oraz poszatkowaną kapustę, gotujemy kolejne 15-20 minut, do miękkości warzyw i kaszy.
Gdy warzywa i kasza są już miękkie dodajemy posiekany czosnek oraz ciecierzycę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą słodkiej i ostrej papryki.
Nakładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!














6 komentarzy:

  1. świetna zupa na zimę:) tyle kolorów aż się prosi teraz na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynka, cieszę się, że tak uważasz ☺Dziękuję za komentarz ☺

      Usuń
  2. Ja to zawsze powtarzam, że bardzo zupowa jestem i ciągle bym nowe próbowała, od razu więc przypadła mi do gustu taka wersja popularnej jarzynówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i mam nadzieję, że wypróbujesz takiej wersji ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...