sobota, 20 grudnia 2014

Zalewa octowa do śledzi


Śledzie solone, np. matjasy, zanim użyjemy do przygotowania potrawy muszą zostać wymoczone, aby pozbyć się z nich nadmiaru soli.
Najczęściej śledzie moczymy w wodzie lub mleku.
Ja mam propozycję na zalewę octową właśnie do wymoczenia śledzi.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a śledzie w niej wymoczone są naprawdę świetne. 

Składniki:
  • 4 szkl. wody
  • 1 szkl. octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4-5 ziarenek czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:
Wodę i ocet wlewamy do garnka, dodajemy cukier i przyprawy, stawiamy na gaz i zagotowujemy.
Zalewę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do gotowej, wystudzonej zalewy przekładamy śledzie i moczymy przez dobę w chłodnym miejscu.


4 komentarze:

  1. Ciekawy sposób,nie znałam takiego.Zawsze moczę śledzie we wodzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować, śledzie smakują zupełnie inaczej, są po prostu smaczniejsze :)

      Usuń
  2. Ja do tych śledzi szklę cebulkę pokrojoną w kostkę ok 1 kg na szklance oleju, po jej przestygnięciu dodaję puszkę koncentratu i przekładam w słoiku - śledzie, cebulka, śledzie, cebulka itd. Na dobę do lodówki żeby się przegryzły i można pałaszować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis to tylko baza przygotowująca śledzie do dalszej obróbki. Po takim wymoczeniu śledzie można przygotować na 1000 innych sposobów :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...