wtorek, 23 grudnia 2014

Waniliowe ciasto ze świeżą żurawiną


Zapraszam Was na przepyszne ciasto waniliowe z dodatkiem świeżej żurawiny.
Ciasto jest wilgotne, waniliowe, słodkie i z kwaskowatymi żurawinami komponuje się wspaniale, smaki się równoważą.
Ciasto prezentuje się iście świątecznie, niczym oprószone białym śniegiem.
Może upieczenie takie na święta?

Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szkl. kwaśniej śmietany 18%
  • 3/4 szkl. cukru pudru trzcinowego (ja zmieliłam w młynku zwykły cukier trzcinowy)
  • 1/2 szkl. mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g świeżej żurawiny
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:
Mleko i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy aż masło się rozpuści, odstawiamy do lekkiego przestudzenia, mieszanka powinna być lekko ciepła.

Jajka roztrzepujemy z cukrem pudrem.
Dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz śmietanę i dalej mieszamy trzepaczką.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiewamy.
Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki i mieszamy dokładnie trzepaczką. 
Dolewamy 1/3 ciepłą mieszankę mleczno-maślaną i dokładnie mieszamy.
Powtarzamy czynność na przemiennie aż do wyczerpania składników. 
Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (wym. 23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu równomiernie rozkładamy umytą i osuszoną świeżą żurawinę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 175-180°C.
Ciasto studzimy po upieczeniu.
Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...