sobota, 27 grudnia 2014

Syrop piernikowy do kawy i deserów


Zapraszam Was na pyszny syrop do kawy, którą raczyłam gości podczas świąt.
Bardzo prosty do przygotowania, w zaledwie kilka minut.
Aromatyczny i korzenny syrop, który z kawą latte smakuje zimowo i świątecznie. 

Składniki:
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej - przepis tutaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, cynamon, imbir i przyprawę piernikową (nie używajcie kupnej, bo ona może zawierać mąkę, która zepsuje syrop).
Stawiamy na średni gaz, co jakiś czas mieszając, czekamy aż się zagotuje.
Zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy dalej, co jakiś czas mieszając, aż syrop odparuje i zgęstnieje - trwa to około 10-15 minut.
Syrop powinien mieć konsystencję syropu malinowego.  
Odstawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy.
Przelewamy do szklanej buteleczki lub słoika.
Przechowujemy w lodówce do 2 miesięcy.
Smacznej kawy!


5 komentarzy:

  1. Przecudny pomysł, z racji, że jestem Kawoholikiem muszę wypróbować i to jak najszybciej ! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie i na blogu przepis na latte piernikowe :)

      Usuń
  2. Mmm, ten zapach... Obłędny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zapach jest obłędny, ale i smak kawy ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...