piątek, 5 grudnia 2014

Surówka z kapusty pekińskiej z kolorową papryką, cukinią i sosem czosnkowo-cytrynowym



Tak jak już kiedyś wspominałam, dla mnie dzień bez surówki to dzień stracony.
Nie wyobrażam sobie obiadu bez niej, a że lubię eksperymentować ze smakami to przygotowałam szybką surówkę do obiadu z tego, co właściwie znalazłam w lodówce - przecież nic nie może się zmarnować!
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa, kolorowa (dodatkowy atut, zachęca do zjedzenia!), po prostu pyszna!

Składniki:
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/3 żółtej papryki
  • 1/3 zielonej papryki
  • 100 g cukinii - ok. 1/3 niedużej szt.
  • małe jabłko
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól - np. himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy, delikatnie solimy i odstawiamy na chwilę.
W tym czasie kolorową paprykę kroimy w kosteczkę, cukinię w zapałkę, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wszystko dodajemy do kapusty i mieszamy.
Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i dodajemy do surówki.
Całość dokładnie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki w dowolnej ilości.
Przed podaniem można surówkę schłodzić.
Smacznego!




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...