poniedziałek, 29 grudnia 2014

Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą


Taką surówkę z czerwonej kapusty robiła moja mama, moje babcie, a także moja teściowa.
Ja, jako dziecko także ją przygotowywałam do obiadu; szczególnie przygotowywało się ją do dań mięsnych, np. pieczeni czy zrazów.
Aby kapusta czerwona podczas gotowania zachowała swój piękny kolor należy gotować ją bez przykrywki i zakwasić - tak nauczyłam się od mamy i babć. 

Składniki:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki octu winnego (może być spirytusowy, jabłkowy, ewentualnie sok z cytryny)
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Kapustę obrywamy z wierzchnich liści i szatkujemy. 
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Na gotującą się wodę wrzucamy kapustę i gotujemy kilka minut bez przykrywki na średnim ogniu (ok. 5 min.), do miękkości, dodajemy ocet, mieszamy aż kapusta nabierze ładnego koloru, a następnie odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do ugotowanej kapusty.
Dodajemy także musztardę, sól i pieprz, olej oraz cukier, dokładnie mieszamy.
W razie potrzeby można dodatkowo zakwasić octem.
Surówkę odstawiamy na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...