niedziela, 28 grudnia 2014

Pieczeń z karkówki z pieczonymi ziemniakami


Zapraszam Was na pieczyste.
Pieczeń z karkówki idealnie sprawdzi się na niedzielny, świąteczny czy noworoczny obiad.
Podana w plastrach na gorąco z sosem spod pieczenia, z pieczonymi ziemniakami i surówką przypadnie do gustu niejednemu łasuchowi.
Pieczeń wychodzi aromatyczna i soczysta.

Składniki:

na pieczeń:
  • 1,2 - 1,3 kg karkówki bez kości
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka kminku całego
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
pieczone ziemniaki:
  • 1 - 1,2 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki kmoinku całego lekko przesiekanego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i osuszamy.
Połowę czosnku kroimy w cienkie plasterki, którym szpikujemy mięso.
Resztę czosnku rozcieramy lub drobno siekamy.
Mięso nacieramy przyprawami i roztartym czosnkiem.
Odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny lub dłużej do zamarynowania.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki.
Skrapiamy olejem i przyprawiamy, odstawiamy.

Zamarynowane mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy końce, układamy na blaszy.
Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 1 godz. 20 min. w temperaturze 180°C.
Po około 40-50 minutach pieczenia do mięsa dokładamy ziemniaki, układając je wokół mięsa.
Pieczemy dalej przez około 30-40 minut.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw do pieczenia, aby mięso się zarumieniło, a ziemniaki polewamy sosem spod pieczenia, który zebrał się w rękawie.
Po około 1 godz. 20 min. mięso jest już gotowe.
Po pieczeniu mięsu dajemy odpocząć przez około 10 minut, a następnie kroimy na plastry grubości około 1,5 cm.
Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...