niedziela, 21 grudnia 2014

Lebkuchen - niemieckie miękkie pierniki


Lebkuchen to niemieckie miękkie, rozpływające się w ustach pierniki, bardzo aromatyczne.
Przepisów na nie jest wiele i w zależności od regionu wykonuje się je inaczej. Jedne są z dodatkiem mleka, inne miodu, jeszcze inne tylko z cukrem, bez dodatku miodu, a jeszcze inne z kandyzowaną skórką.
Moja wersja jest z dodatkiem miodu, domowej przyprawy piernikowej i świeżo otartej skórki cytrynowej i pomarańczowej.
Pierniki wyszły rewelacyjne.

Składniki (na około 35 pierników):

pierniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów
  • 200 ml miodu
  • 85 g masła
  • 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - przepis tutaj
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z jednej wyparzonej cytryny
  • skórka otarta z wyparzonej pomarańczy.
lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • ok. 2-3 łyżek letniej wody

Sposób przygotowania:
Miód i masło przekładamy do małego rondelka i podgrzewamy aż masło się rozpuści. 
Odstawiamy do przestudzenia, ale powinno być letnie.
Mąkę przesiewamy, łączymy z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą piernikową, cynamonem i skórką cytrynową i pomarańczową.
Wlewamy letnie masło z miodem i dokładnie mieszamy.
Ciasto będzie lepiące i dość rzadkie.
Odstawiamy do wystudzenia i wypoczęcia na około 30 minut, ciasto w tym czasie zgęstnieje i będzie mniej lepkie.
Po tym czasie z ciasta tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy w odstępach na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 175°C, uważając aby ich nie przepiec i za bardzo nie zarumienić.
Pierniczki po upieczeniu są miękkie, ostrożnie przekładamy. 
Przygotowujemy lukier, ucierając cukier puder z wodą, aż uzyskamy dość gęsty lukier, aby nie spłynął z pierników. 
Wystudzone pierniki lukrujemy.
Smacznego!

Moja rada:
Może się zdarzyć, że pierniki pomimo tego, iż po upieczeniu będą miękkie, jednak z nieznanych przyczyn noga stwardnieć.
Nie przejmujcie się tym, jest na to rada.
Wystarczy pierniki jeszcze przed lukrowaniem przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć kilka kawałków jabłka, pierniki będą chłonęły wilgoć z jabłek i staną się miękkie i rozpływające w ustach, po 1-2 dniach. Pierniki trzeba co jakiś czas przekładać, aby nie rozmiękły za bardzo od jabłek, zwłaszcza jeśli stykają się bezpośrednio z pierniczkiem.


 


6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...