poniedziałek, 15 grudnia 2014

Kotlet à la pizzerina


Zapraszam Was na kotleta w bardzo wypasionej wersji, przygotowanego z farszem jak do pizzy.
Oczywiście dodatki możecie dostosować do własnych upodobań, a także podać z ketchupem, jako dodatkiem do klasycznej pizzy.
Taką wersję kotleta możecie podać na świąteczny stół, myślę, że w takiej formie przypadnie gościom do gustu.

Składniki:
  • 4 filety z piersi kurczaka lub kotlety ze schabu 
  • 1 mała papryka - ja użyłam po ok. 1/3 czerwonej, żółtej i zielonej
  • 1 średnia cebula
  • 150 g pieczarek
  • 120 g cukinii - ok. 1/3 szt.
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól, np. himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • słodka czerwona papryka
  • ostra czerwona papryka
  • żółty ser do posypania
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Kotlety rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy z obu stron na złoty kolor. 
Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i odstawiamy.

Cebulę kroimy w piórka i szklimy na 1-2 łyżkach oleju.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy aż pieczarki zwiędną i stracą jędrność.
Dodajemy kolorową paprykę pokrojoną w paseczki i smażymy aż stanie się miękka.
Dokładamy cukinię pokrojoną w półplasterki i smażymy aż stanie się szklista, ale będzie nadal jędrna.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Tak przygotowany farsz nakładamy na usmażone wcześniej kotlety, rozprowadzając równomiernie.
Posypujemy startym żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy przez około 10-15 minut w temperaturze 180°C, aż ser się rozpuści i lekko zapiecze. 
Kotlety można po zapieczeniu polać ketchupem.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. wow. ale ładnie wygląda :) ilość składników na pierwszy rzut oka powala, ale widzę, że nie jest tak źle :) zapisuję do przetestowania tylko pewnie zamiast schabu wezmę coś pokroju kurczakoindyka :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest także filet z piersi kurczaka :)

      Usuń
  2. Kochana,to już rozpusta:)))taki obiad wytworny obiad,mniam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...