poniedziałek, 22 grudnia 2014

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami


Zapraszam Was na ulubione przez moją rodzinę paszteciki, które przygotowuję głównie na Wigilię czy Sylwestra jako przekąskę, ale chętnie zjadamy je w ciągu roku.
Idealnie smakują podane na gorąco, wyjęte prosto z piekarnika są chrupiące i pysznie smakują z czerwonym barszczykiem.
Nie powinno ich zabraknąć na wigilijnym stole. 

Składniki (na ok. 45-50 szt):

ciasto drożdżowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • 60 g świeżych drożdży
  • 240 g margaryny
  • 9 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
farsz:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 listek laurowy 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego 
  • 1/3 łyżeczki kminku całego 
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju
dodatkowo:
  • 1 jajko do smarowania

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania farszu.
Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, najlepiej na całą noc.
Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, dodajemy lekko przesiekane namoczone grzyby wraz z wodą spod moczenia, dolewamy wody, tyle, aby kapusta była lekko zakryta.
Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i kminek.
Gotujemy do miękkości kapusty, około 1 godziny.
Cebulę kroimy z drobną kosteczkę i szklimy na łyżce oleju.
Dodajemy do kapusty, która powinna być odparowana.
Dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku pieprzem świeżo mielonym i szczyptą cukru, ewentualnie solą.
Odstawiamy do wystudzenia, wyjmując uprzednio listek laurowy, ziele angielskie i pieprz.

Przygotowujemy ciasto na paszteciki.
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier,mieszamy aż się cukier i dorżdże rozpuszczą.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy.
Dodajemy margarynę i całość siekamy dużym nożem.
Dolewamy rozpuszczone w mleku drożdże i łączymy wszystkie składniki, szybko i dokładnie zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,3-0,5 cm i kroimy na prostokąty o wymiarach 6x8 cm.
Na środku każdego prostokąta z ciasta układamy po łyżce farszu, zlepiamy końce, układamy zlepieniem do spodu, na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się złociste z wierzchu.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!

Moja rada:
Paszteciki można przygotować wcześniej: upiec, przechować w lodówce czy zamrozić, a następnie odgrzać w piekarniku w temperaturze 180°C przez kilka minut aż staną się gorące i chrupiące.





6 komentarzy:

  1. Wyglądają fantastycznie. Przygotowuję podobne na święta ;)
    Wesołych Świąt życzymy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję dziewczyny :) Zdrowych, spokojnych świąt Wam życzę!

      Usuń
  2. U nas też na wieczerzy wigilijnej królują paszteciki:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Barbaro, to nie pomyłka, przepis jest bez jajek :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...