wtorek, 18 listopada 2014

Surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami i prażonym słonecznikiem



Dawno nie pokazywałam na moim blogu surówek, a przecież niemalże codziennie do obiadu je podaję, chyba że jest zupa, więc dzisiaj nadrabiam.
Kapusta pekińska to bardzo wdzięczne warzywo, które świetnie komponuje się chyba ze wszystkimi warzywami.
W lodówce miałam kapustę, 3 pomidory rzymskie, szczypiorek, majonez i jogurt naturalny i tak powstała moja surówka.
Słonecznik bardzo lubi moja rodzina w surówkach, więc i on znalazł w niej swoje miejsce.
Surówka wyszła pyszna!

A Wy jaką dzisiaj mieliście surówkę do obiadu?

Składniki:
  • 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
  • 2-3 mięsiste pomidory, np. rzymskie
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki słonecznika
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cukru
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie brązowieć i pachnieć orzechowo.
Kapustę szatkujemy.
Pomidory myjemy, przekrawamy na pół i ścieramy miąższ na dużych oczkach tarki.
Dodajemy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Na koniec dodajemy uprażone pestki słonecznika i drobno posiekany szczypiorek.
Mieszamy i podajemy.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...