piątek, 14 listopada 2014

Spaghetti pełnoziarniste z sosem pomidorowo-dyniowym i parówkami


Bardzo lubię dania makaronowe, bo można je przygotować nie mając zbyt dużo czasu na staniu przy garach, a chcę podać rodzinie coś smacznego, zdrowego i treściwego.
Dzisiaj polecam danie makaronowe z pysznym sezonowym sosem pomidorowo-dyniowym, ziołami, czosnkiem i świeżą bazylią.
W lodówce znalazłam też parówki, więc postanowiłam je smacznie wykorzystać, oczywiście można je pominąć w przepisie.

Składniki:
  • 300-350 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • ok. 300 g dyni
  • puszka siekanych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta ostrej papryki
  • 4 parówki podwędzane dobrej jakości
  • listki świeżej bazylii
  • żółty ser do posypania
  • oliwa

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie.
Dodajemy pokrojone w kawałki parówki i przesmażamy chwilę.
Dynię obieramy i oczyszczamy, kroimy w kosteczkę.
Dodajemy do cebuli i parówek i smażymy razem przez około 3-4 minuty.  
Dodajemy siekane pomidory, koncentrat, zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i pieprz oraz odrobinę ostrej papryki.
Dolewamy 1/3-1/2 szkl.wody.
Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Na sam koniec dodajemy kilka posiekanych listków bazylii i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem, posypujemy żółtym serem i przybieramy kilkoma listkami świeżej bazylii.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Dobry pomysł na wykorzystanie dyni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam dynię, wciskam ją do wszystkiego, gdzie tylko się da, w dodatku ze smacznym skutkiem!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...