poniedziałek, 3 listopada 2014

Lasagne mięsna z bakłażanem



Zapiekanki to jedne z ulubionych potraw w mojej rodzinie, bo po pierwsze - nie są skomplikowane, po drugie - są proste w przygotowaniu, po trzecie - można najeść się nimi do syta i po czwarte - można je odgrzać na następny dzień.
Często przygotowuję lasagne bolognese czy warzywną z przeróżnych sezonowych warzyw.
Dzisiejsza wersja jest wersją mieszaną, bo z mięsem i bakłażanem, który zastępuje warstwy makaronu, czyniąc lazanię tym samym mniej kaloryczną i ciekawą fakturowo.

Składniki:
  • 9 płatów makaronu do lasagne
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 bakłażany
  • ok. 750 ml sosu beszamelowego - przepis podawałam tutaj
  • 500 ml sosu pomidorowego - passaty
  • ok. 150-200 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Dodajemy mięso mielone i smażymy, cały czas mieszając i rozdrabniając aż mięso straci surowość.
Dodajemy drobno posiekany czosnek, zioła, passatę, cukier, sól i pieprz, dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem, odstawiamy.
Bakłażana kroimy w cienkie plastry i obsmażamy na patelni zwykłej lub grillowej.

Formę żaroodporną do zapiekania smarujemy olejem.
Na dno formy wylewamy odrobinę sosu beszamelowego i układamy warstwę suchych płatów makaronu.
Na makaron wykładamy warstwę sosu mięsnego.
Następnie układamy plastry podsmażonego bakłażana, polewamy 1/3 części sosu beszamelowego i delikatnie posypujemy startym żółtym serem.
Układamy kolejną warstwę makaronu i kolejne warstwy sosu mięsnego, bakłażana i beszamelu aż do wykończenia składników.
Ostatnią warstwę powinien stanowić bakłażan, który polewamy ostatnią częścią sosu beszamelowego i posypujemy żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu zapiekankę odstawiamy na około 10 minut, aby lekko przestygła i stała się zwarta, ułatwi to jej pokrojenie. 
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. ja zapiekanki tez bardzo lubię, ale z bakłażanem jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to mój dzisiejszy obiad, dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dario życzę smacznego! Dziękuję za skorzystanie z przepisu, mam nadzieję, że będzie Wam smakowało :)

      Usuń
  3. Jakiej wielkości jest foremka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie 20x32 cm (wymiar górny), akurat wchodzą 3 płaty makaronu na jedną warstwę :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...