wtorek, 25 listopada 2014

Kurczak pieczony po tajsku w mleczku kokosowym



Pyszny kurczak pieczony na sposób tajski w mleczku kokosowym smakuje rewelacyjnie.
Mieszanka orientalnych przypraw, tajska pasta curry i mleczko kokosowe fajnie się ze sobą komponują, wzbogacając smak, już chyba nudnego kurczaka, tworząc danie wyjątkowym.
Kurczaka podałam z brązowym ryżem.

Składniki:
  • 6-8 kawałków kurczaka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1,5 cm startego imbiru
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry
  • 1/2 łyżeczki  kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy.
Do miseczki przekładamy starty imbir, otartą skórkę z cytryny (tylko żółta część, biała jest gorzka), przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry, kmin, kurkumę oraz sos sojowy i rybny, mieszamy dokładnie.
Kurczaka smarujemy dokładnie marynatą i odstawiamy do zamarynowania na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.
Zamarynowanego kurczaka przekładamy do formy żaroodpornej i wlewamy mleczko kokosowe. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 30-40 minut aż kurczak się lekko zarumieni, a mleczko częściowo odparuje.
Mniej więcej w połowie pieczenia kurczaka przewracamy na drugą stronę, aby się przyrumienił.
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni i posypujemy potrawę przed podaniem. 
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda :) A że lubię mleko kokosowe - to czemu nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie dania,a mój mąż to już wogóle od stołu by nie wstawał,gdybym takie częściej gotowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tak - mój mąż też takie dania lubi :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...