niedziela, 16 listopada 2014

Kołoczki z jesiennymi owocami



Zapraszam Was na pyszne drożdżowe bułeczki z sezonowym nadzieniem z jabłek, gruszek i śliwek, doprawionych aromatycznym cynamonem, goździkami i odrobiną miodu.
Lubię jesienią takie drożdżowe wypieki.
Są lekkie, puszyste, a doprawione korzennymi przyprawami wychodzą aromatyczne, rozgrzewające i bardzo poprawiają humor.
Wspaniale smakują ze szklaneczką mleka czy kubeczkiem gorącej kawy/herbaty.
Pyyyszne!

Składniki:

ciasto drożdżowe:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 500 ml mleka
  • 100 g drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
kruszonka:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g margaryny
  • 3/4 szkl. cukru
nadzienie:
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 5-6 dużych śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4-5 roztartych w moździerzu goździków

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko podgrzewamy.
Do jednej szklanki podgrzanego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i 3-4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy.
Dolewamy wyrośnięty zaczyn, resztę cukru i mleka, rozmącone 2 jajka i 2 żółtka, wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu ostudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.

Jabłka, gruszki i śliwki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, bez obierania ze skórki kroimy w kosteczkę.
Dodajemy posiekane orzechy, miód, cynamon i roztarte goździki, mieszamy.

Przygotowujemy kruszonkę: mąkę, masło,  margarynę i cukier rozcieramy w palcach aż uzyskamy okruchy.

Z ciasta drożdżowego odrywamy kawałki ciasta, lekko rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie owocowe, zlepiamy i formujemy okrągłe bułeczki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia.
Smarujemy rozmąconym białkiem, którego nie wykorzystaliśmy do ciasta i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C aż podrosną i nabiorą złotawego koloru.
Smacznego!






7 komentarzy:

  1. świetny pomysł i zjeść sobie takie świeże teraz na śniadanie pycha:) bardzo lubię Twoje pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Justyno! Cieszę się, że podobają Ci się moje pomysły ☺

      Usuń
  2. Niczym u babci na podwieczorku... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - tęskni mi się do takich podwieczorków 😢

      Usuń
  3. Fantastycznie to wygląda i pewnie smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...